Připravte si domácí šunku podle jednoduchého receptu

Šunka je velmi zdravá a oblíbená. Často ji kupujeme v obchodech, ale co kdybychom si zkusili vyrobit svou vlastní? Podle tohoto osvědčeného receptu je úspěch zaručený. Domácí šunka skvěle chutná a potěší všechny členy domácnosti, navíc budete mít absolutní kontrolu nad jejím složením a dochucením. Podívejte se, co budete potřebovat.

Potřebné ingredience

K výrobě domácí šunky si připravte 1,5 kilogramů vepřového masa dle vlastního výběru (bez kostí), 0,5 kilogramu sádla, 700 gramů vepřové šunky, 150 gramů parmské šunky, 4 polévkové lžíce soli, 4 lžičky moučkového cukru, 2 lžíce droždí, 2,5 lžic bramborového škrobu, 1,5 lžíce kukuřičné mouky, půl lžičky rozemletého bobkového listu, půl šálku studené vody, 5 stroužků česneku a asi 300 gramů mletého vepřového masa.

https://pysznosci.pl/

Nejprve nakrájejte vepřové maso a obě šunky na nudličky a vložte je do mlýnku na maso. Vše rozemelte, dejte do mísy a spolu s kupovaným mletým masem hněťte, dokud se vše důkladně nespojí v jeden celek. V jiné míse smíchejte cukr, sůl, droždí, bramborový škrob, kukuřičný škrob a bobkový list. Přidejte vodu a vše společně dobře promíchejte. Přidejte namleté maso.

Čtěte také: Recept na sýrové tyčinky, které si vaše rodina zamiluje

https://pysznosci.pl/

Pak už stačí jen upéct

Výslednou hmotu rozdělte na dvě poloviny. Jednu část vyložte do pekáče a přikryjte alobalem, druhou dobře zabalte do potravinářské folie. Zabalené maso vložte do vroucí vody a vařte asi dvě hodiny. Poté maso vyjměte a položte k prvnímu masu. Zakryjte pekáčem nebo plechem, který zatížíte několika krabicemi od mléka nebo větší (alespoň pětilitrovou) lahví s vodou.

Obě masa vložte do lednice a nechte vychladnout a ztuhnout, a po prohnětené masové hmoty můžete začít s pečením. Připravte si pekáč, který se snadno vejde do trouby, nalijte do něj trochu vody a do něj položte pekáč s masem. Zakryjte hliníkovou folií a vložte na 45 až 60 minut do trouby rozehřáté na 150 stupňů. Po upečení bude šunka připravená ke konzumaci.

Zdroj: pysznosci.pl