David Hampl
18 dubna, 2019

Rádi pečete a rádi zkoušíte také nové recepty? Pokud ano, je rozhodně na místě zkusit i tento. Jedná se o recept na jemné košíčky, o kterých je třeba říci, že je budete opravdu milovat. Tím si buďte stoprocentně jisti, jelikož když do nich kousnete, zaujme vás hlavně vláčnost samotného těsta. Jak je to možné? Je to tím, že kromě klasických ingrediencí se do něho dává ještě jedna věc navíc. O jakou věc se jedná? Pojďte se podívat.

Tyto košíčky musíte milovat. Co na ně budete potřebovat?

Pokud jste se jim dříve vyhýbali, jelikož se vám zdáli příliš suché, tak aktuálně si můžete být jisti tím, že tento recept přinese zcela opačný výsledek. Tyto košíčky totiž budou neuvěřitelně jemné a vláčné. Stačí mít jenom ty správné ingredience, včetně oné tajné specifické přísady.

  • Mouka
  • 100 gramů másla
  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 hrst rozinek
  • 1 špetka soli

A co je tou tajnou přísadou, na kterou byste neměli zapomínat? Jedná se o zakysanou smetanu, která dodá těstu onu vláčnost. Na zmíněný poměr surovin je ideální volbou jedna vrchovatá lžíce. Když ji máte, můžete se již pustit do práce s přípravou košíčků.

Těsto začínáte vejci

Jak na přípravu těsta? Je na místě začít s vejci, které důkladně vyšlehejte s cukrem a následně k nim také přidejte špetku soli. Tím je váš základ těsta hotovo a můžete pokračovat v přidávání dalších surovin. Jedná se o zakysanou smetanu, lžičku jedlé sody a dále vše opět důkladně promíchejte, aby se vše propojilo a aby nikde nebyly žádné hrudky.

Nyní je na místě přidat také máslo. To by sice nemělo být úplně tekuté, ale mělo by být hodně povolené, aby došlo k tomu, že půjde do směsi dobře zamíchat. Když je hotovo, už zbývá jenom poslední složka, kterou je samozřejmě mouka. Těsto promíchejte, aby mělo stále tekutou konzistenci. Samozřejmostí je, že by nemělo mít hrudky.

Jdeme na lití do jednotlivých formiček

Těstě před tím ještě vhoďte do těsta připravené rozinky, následně vše rychle promíchejte a můžete nalévat do formiček. Zde je dobré je vysypat trochou hladké mouky, díky čemuž můžete snadno eliminovat situaci toho, že se budou připékat na okraje. Formičky neplňte úplně plné, ale spíše do 2 třetin. To proto, že těsto ještě vyskočí nahoru. Když máte naplněno, položte formičky na plech.

Za půl hodiny hotovo

Hotové formičky již zamíří tam, kam patří. Zamíří do trouby, která by měla být předehřátá na teplotu 180 stupňů Celsia. Při této teplotě se pečou kolem 35 minut. Když jsou hotové, můžete košíčky vyndat a nechat je vychladnout. Jakmile mají teplotu přijatelnou, kdy je udržíte v ruce, opatrně je z formiček vyklopte. Potom naservírujte na talíř a můžete podávat. Jakmile si poprvé kousnete, můžete si být jisti, že smetana v tomto receptu dělá divy.

Sdílejte článek