Připravte si křupavé domácí hranolky i bez oleje

Hranolky jsou oblíbenou přílohou u dětí i u dospělých. Rádi si je občas vychutnáme v rychlém občerstvení nebo v místní hospůdce. Doma je však mnoho z nás připravuje málokdy, hlavně kvůli velkému množství oleje a tuku, které jsou pro nás škodlivé. Existuje ale řešení, jak si připravit křupavé hranolky i bez použití oleje.

I hranolky mohou být zdravé

Kdo by nemiloval hranolky? Neobejde se bez nich žádná dětská oslava a patří k nejoblíbenějším pochutinám i u dospělých. Ale buďme upřímní – většina hranolků není zrovna nejzdravější. Často se topí v litrech oleje, tunách soli a některé obsahují podivné konzervační látky a přísady. Co s tím? Věřte, připravit si doma křupavé hranolky bez oleje a nezměrného množství soli je velice jednoduché. Nyní si ukážeme, jak na to!

Perfektní hranolky z trouby

Tím trikem je, že hranolky nemusíte jen smažit, ale jednoduše opéct v troubě. Je to jednoduchá a spolehlivá metoda, jak si doma připravit vaše oblíbené hranolky a nestrachovat se o svou figuru a zdraví. Vše, co budete potřebovat:

Čtěte také: Sýrové sušenky budou dokonalým občerstvením pro celou rodinu

  • Brambory (množství záleží na vás, na jednu porci asi 5 ks)
  • 2 vejce
  • Sůl
  • Koření dle vaší chuti (paprika, grilovací koření, bylinky…)

Postupujte podle následujících 5 krocích:

  1. Opláchněte brambory – je jen na vás, jestli použijete klasické brambory nebo batáty. Doporučujeme důkladně umýt a neloupat, opečená slupka dodá hranolkům lepší strukturu.
  2. Nakrájejte brambory na tyčinky široké 2-3 cm.
  3. Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte.
  4. Do mísy vložte koření, bílky a brambory a pořádně promíchejte – jestli přidáte jen sůl nebo i jiné koření, záleží jen na vás.
  5. Hranolky rozmístěte na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby předehřáté na 200 ℃ a nechte péct přibližně 35 minut, dokud nebudou dozlatova opečené.

Třešnička na dortu

Perfektní hranolky se neobejdou bez omáčky nebo dipu. Někdo dává přednost kečupu, někdo tatarce nebo majonéze. Pokud používáte kupované omáčky, vždy si vyberte ty s nízkým obsahem soli, cukru a přidaných konzervantů. A jestliže chcete jít zdravější cestou, stačí smíchat bílý jogurt s česnekem a vašimi oblíbenými bylinkami, například s pažitkou nebo koprem. Dobrou chuť!