Mnoho lidí se bojí, že naklíčený česnek je škodlivý a hodí ho do koše. Nikdy to nedělejte, protože máte ve své ruce velmi cenný prostředek pro pevnější zdraví. Některé druhy zeleniny a dalších surovin mohou být škodlivé, když sníte jejich klíčky. Brambory jsou skvělým příkladem. Naklíčený česnek je ovšem velmi zdravý a obsahuje obrovské množství živin a antioxidantů.
Klíčení je velmi užitečný proces
Proces klíčení probouzí v česneku další enzymy, které podporují zdraví organismu a bojují proti onemocnění. Hlavně v chladných měsících potřebujete silnější imunitu, kterou vám přinese česneková tinktura s extraktem z klíčků. Musíte jen počítat s velmi štiplavou chutí, která je silnější než u běžného stroužku česneku. Ale nemusíte si vyrábět tinkturu, stačí jíst klíčky. Tradiční medicína hojně využívá klíčený česnek
Naše babičky velmi dobře znaly sílu česneku a také sílu samotného klíčení. Dokáže posílit nejen imunitní systém, ale také vyčistí vaše cévy. Naklíčený česnek je totiž skvělý jako prevence mrtvice a trombózy. To jsou obrovské výhody. Antioxidanty také čistí organismus od karcinogenních látek, zpomaluje stárnutí buněk a také vás ochrání přes vráskami.
Jak česnek používat?
Jednou z možností je výroba tinktury, ale stejně tak ho můžete konzumovat samotné stroužky. Konzumovat je můžete syrové, přidat je do salátu, udělat si domácí česnekovou pomazánku nebo je přidat do teplého pokrmu. Česneková polévka vám přinese hodně vitamínů a chutná skvěle. Ale můžete ho přidávat prakticky do každého pokrmu, který ve své kuchyni vaříte.
Co dalšího můžete doma klíčit?
Pro klíčení je nejlepší domácí česnek, ale pochopitelně můžete použít i kupovaný. Jen dbejte na to, aby byl český. Kromě česneku můžete používat na klíčení i další suroviny, jako jsou obiloviny, hrášek, fenykl nebo vojtěška. Vše obsahuje hodně vitamínů, minerálů a také antioxidantů. Klidně se podívejte, jaké klíčky se prodávají v obchodě a potom si je nechte naklíčit doma ve speciální misce.
Zdroj: electropiknik.cz