Profiterolky – v podstatě dokonalejší koblížky s čokoládou. Na vánoce ideální mňamka

Když se tyto malé pochoutky sejdou na stole, rodina a přátelé se okamžitě shromáždí, aby si užili jejich chuť a příjemnou atmosféru společného stolu. Profiteroles jsou zkrátka malé radosti, které dokážou vykouzlit úsměv na tváři a dodat energii do každodenního života. Jsou to malé sladké pohádky, které se dají objevovat každý den.

Složení:

  • 1,5 dl vody
  • 5 dkg másla
  • 12 dkg hladké mouky
  • 2 vejce
  • Špetka soli
shutterstock.com

Postup:

Čtěte také: Nadýchaný piškot si snadno připravíte i ve své kuchyni!

  1. V hrnci svařte vodu s máslem a solí. Jakmile směs začne vařit, odstraňte ji z plotny.
  2. Přidejte do hrnce mouku a důkladně promíchejte. Vraťte hrnec na mírný oheň a za stálého míchání vařte asi 5 minut. Poté opět odstavte z plotny a nechte směs mírně vychladnout, aby se neuvářila syrová vejce, která následně budete přidávat.
  3. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a důkladně je vmíchejte. Tím získáte hustou hmotu.
  4. Hmotu naplňte do pečicích sáčků nebo lžící a na plech vyložený pečicím papírem dávejte malé hromádky těsta, ponechávajte mezery pro růst (lze použít i lžíci).
  5. Pečte při teplotě 220 stupňů po dobu 15 až 20 minut, avšak sledujte pečení, protože těsto může rychle hnědnout.
  6. Nechte vychladnout. Poté naplňte vanilkovým krémem a polejte čokoládou. Doporučuje se použít Vanilkový krém Dr. Oetker nebo jiný krém dle preferencí. Můžete také naplnit čokoládovým nebo ovocným krémem a ozdobit čokoládovou polevou.