Puliska neboli maďarská polenta byla oblíbeným jídlem našich babiček. Zařaďte ji do jídelníčku i vy, je zcela bez lepku!

Puliska, také puliszka neboli maďarská polenta, je tradiční jídlo, které se připravuje v mnoha různých obměnách. Pro většinu lidí se jedná o jídlo chudých, protože je levné a zasytí. Puliska ale byla vyhledávaná pro své nutriční benefity, k tomu se jednoduše a rychle připravuje, což z ní činí ideální přílohu k obědu nebo k večeři. A co víc? Dokonce neobsahuje žádný lepek, protože se připravuje z kukuřičné mouky, puliska je proto vhodná i pro celiaky.

Ideální jídlo pro zlepšení trávení

Jak již bylo řečeno, leckdo považuje pulisku za chudinský pokrm, který se v dřívějších dobách podával k snídani, k obědu i k večeři. Jedná se o dostatečně syté jídlo, které navíc doplňuje zdravé mastné kyseliny. Obsahuje velké množství vlákniny, která napomáhá regulovat trávení a je preventivním prostředkem proti zácpě. Kukuřičná mouka neobsahuje lepek, proto se snadno tráví, doporučuje se pro většinu indikovaných diet.

Pro doplnění energie i potřebných látek

Puliska dodá dostatek energie, k tomu doplní vitamíny B6, C, E, thiamin, riboflavin a niacin. Z minerálů obsahuje fosfor, hořčík, zinek, draslík, měď, selen a mangan. Pulisku se hodí zařadit do jídelníčku těhotných, protože je zdrojem kyseliny listové. Antioxidanty k tomu posilují obranyschopnost organismu a snižuje riziko vzniku rakoviny. Pravidelná konzumace harmonizuje hladinu cholesterolu, posiluje srdce a krevní oběh. Příprava je k tomu tak snadná, že ji zvládne úplně každý.

Čtěte také: Jak naložit okurky bez konzervantů a octa?

https://tudnodkell.info/

Ingredience a příprava

Na přípravu pulisky budete potřebovat:

  • voda – 3 dcl
  • slunečnicový olej – pár kapek
  • sůl – špetka
  • kukuřičná mouka – 1 hrnek

Do hrnce se vlije voda, zakape se trochou slunečnicového oleje a osolí špetkou soli. Zapne se plotýnka a voda se nechá vařit. V té chvíli se stáhne plamen a přidá kukuřičná mouka. Za stálého míchání nechte vařit asi 20 minut. Poté nechte odpočinout asi 3 minuty a můžete podávat.

Zdroj: tudnodkell.info