Vařené brambory, pečené americké nebo smažené s cibulkou a slaninkou. Už vás nebaví tento neustále se opakující koloběh klasických úprav brambor? Pojďte se vrhnout do něčeho zcela nového. Klidně se s vámi vsadíme, že tento trik vám neprozradila ani vaše maminka. Tento nový způsob přípravy brambor učiní staré zcela jedinečným a přinese neobyčejný zážitek vašim chuťovým pohárkům. Můžete takto připravené brambory podávat jako přílohu k pečenému masu, nebo si pochutnat jen na nich samotných.
Stačí kousek igelitu
Nejdůležitějším krokem je v tomto receptu opatření si igelitového obalu, který můžete dát do trouby. Zkuste se poptat v místních kuchyňských potřebách nebo zapátrejte v hlubinách internetu. Dále budete potřebovat kilogram brambor, 3-4 stroužky česneku, 3 lžíce rostlinného oleje (slunečnicový nebo řepkový), černý pepř a sůl.
Jednotlivé kroky přípravy
Nyní se můžete pustit do samotné přípravy božských brambor. Brambory umyjte, očistěte a zbavte nežádoucích klíčků. Velké kousky nakrájejte na čtvrtky, malé ponechte v celku. Pokud jste si koupili rané brambory, nemusíte je zbavovat slupky. U starších moučných doporučujeme přistoupit k oloupání. Česnek prolisujte nebo ho na prkénku nakrájejte na velmi drobné kousky.
Do velké mísy teď nasypte brambory, prolisovaný česnek, olej a přiměřeně vše osolte a opepřete. Gurmánům doporučujeme přidat ještě snítku rozmarýnu nebo kmín. Směs pořádně promíchejte a poté nasypte na fólii, kterou jste si mezitím připravili na plech. Na obou koncích igelit opatřete uzlem, aby byly brambory opravdu dobře utěsněné. Tento způsob přípravy je uspokojivý v tom, že brambory po sobě nikde nezanechají mastné skvrny.
Troubu předehřejte na 180-200 °C. Až bude rozpálená, vložte do ní plech s bramborami. Nechte je dusit ve vaku aspoň 50 minut. Hotové brambory poznáte podle zlaté krusty na povrchu a neodolatelné vůně, která prostoupí váš domov.