David Hampl
25 července, 2019

Nakládané okurky jsou oblíbenou chuťovkou, která u spousty jídel nemůže chybět. Navíc je výborným pomocníkem v boji proti kocovině. Jak ale vybrat recept, na kterém si zaručeně pochutnáte? My vyzkoušeli tento a nedáme na něj dopustit! Jinak už okurky zavařovat nebudeme.

Co nesní chybět, aby byly znojemské okurky dokonalé

Nakládaní okurek není jednoduchá záležitost. Není to o tom, že by samotný proces přípravy byl složitý – spíš jde o velké množství receptů, které jsou dostupné a o to, jak z nich vybrat ten nejlepší. Zjistili jsme, že díky tomuto receptu chutnají okurky naprosto bezkonkurenčně.

Na tento recept budete potřebovat okurkové nakládačky, koprovou nať, 1 bobkový list, 1–3 kuličky nového koření, 3-4 kuličky pepře, 5 koleček mrkve, 1 čajovou lžičku soli, jednu čtvrtinu cibule (nakrájenou na kolečka), 1 dcl octu, 5 ks sacharinu, feferonku a vodu na dolití sklenic.

Jak zavařit okurky, aby byly dokonalé

Nejdříve si musíte nachystat sklenice na zavařování. Ty musí být:

  • Dobře umyté
  • Mít utěsněné zavírání
  • Velikostně přizpůsobené velikosti nakládaček

Okurky, které chcete nakládat, nejdříve pečlivě očistěte. Pokud chcete, můžete odkrojit i jejich konce (není to ale nezbytné). Sklenice si nachystejte tak, aby se vám s nimi dobře pracovalo a do každé z nich dejte stejné množství koření (případně přizpůsobte rozlišné velikosti sklenice).

V každé zavařovací sklenici by měl být kopr, bobkový list, nové koření, pepř, sacharin a kolečka mrkve s nakrájenou cibulí. Do takhle nachystaných sklenic naskládejte okurky. Přidejte i feferonku, pokud máte raději pikantnější variantu.

Okurky i s přísadami zalijte octem a vodou. Sklenici pečlivě uzavřete a pokračujte tím, že okurky sterilizujete v páře. Není ale nutné je vařit dlouho. Ve chvíli, kdy dosáhnete bodu varu, neměla by následná doba vaření přesáhnout 10 minut. Díky tomu dosáhneme, že lépe chytne víčko.

Poté sklenice vytáhněte z hrnce a nechce je odpočinout a vychladnout – a to v obrácené poloze. Po vychladnutí je vše hotovo. Přejeme dobrou chuť.

Sdílejte článek