Recept na domácí jahodovou marmeládu, kterou si ihned zamilujete

Jahodový džem patří mezi nejoblíbenější druhy džemů na světě. Navíc si ho můžete připravit v pohodlí své kuchyně. Díky tomu ho budete mít nejen levnější, ale také budete přesně vědět, co obsahuje. Potom si můžete tento lahodný produkt užít na palačinkách, v dezertech nebo jednoduše namazaný na chlebu. Poradíme vám, jak si připravit ten nejlepší jahodový džem.

https://www.pexels.com/

Co budete potřebovat?

Obrovskou výhodou domácí výroby džemu je nízká cena a malé množství surovin. Ve skutečnosti na to potřebujete jen čtyři ingredience. Tak málo surovin na etiketě kupovaného džemu nikdy nenajdete. Na tento recept budete potřebovat 4 kilogramy jahod, 1 ½ kilogramu cukru, 2 lžičky kyseliny citronové nebo citronové šťávy a 2-3 lžíce rumu.

Pracovní postup

V první řadě jahody důkladně omyjte a zbavte stopek. Potom větší kusy ovoce rozkrojte napůl. Jahody vložte do většího hrnce a zasypte cukrem. Nechte odstát na chladném místě do dalšího dne. Nesmí to být ale více než 24 hodin. Po tomto období musíte jahody dvakrát svařit s cukrem. Vždy je vařte po dobu 3 minut a vždy je nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Čtěte také: Tyto nadýchané buchty z tvarohu jsou dokonale jemné a chutné

https://www.pexels.com/

Potom je znovu přiveďte k varu. Díky tomuto postupu se odpaří přebytečná tekutina a džem bude nádherně hustý. Přidejte kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu a znovu povařte. Nakonec přidejte do směsi rum a nechte ho provařit. Alkohol se vypaří, ale budete mít jistotu, že se nebudou v džemu tvořit bakterie. Potom horký džem nalijte do sklenic a zavařte po dobu 5-7 minut.

Jaké další suroviny můžete použít na džem?

Jahody jsou naprostým základem, ale doma si můžete připravit i mnoho dalších džemů stejně jednoduchým způsobem. Mezi velmi oblíbené patří hruškové, jablečné, borůvkové nebo ostružinové džemy. Velmi dobře bude chutnat také marmeláda z mandarinek, rakytníku, třešní, višní nebo černého bezu. A budete mít doma trochu netradiční příchuť pro své palačinky a další dezerty.

Zdroj: kulinarnababcia.pl