Recept na domácí matsoni – fermentovaný mléčný výrobek z Kavkazu

V Gruzii se matsoni pije během léta místo vody, protože dokáže nádherně uhasit velkou žízeň. Na Kavkaze byste těžko hledali někoho, kdo tento fermentovaný mléčný výrobek nezná. Dobrou zprávou je, že si ho můžete vyrobit i u sebe doma a ochutnat jedinečný nápoj.

Matsoni je známý pro své pozitivní vlastnosti na tělo. Odstraňuje toxiny z těla, což se vám bude hodit po dlouhé noci plné koktejlů a alkoholu. Dokáže posílit imunitu a konzumovat by ho měli také lidé, kteří se chtějí zbavit přebytečné váhy. Zaženete nejen žízeň, ale také hlad a obsahuje velmi málo kalorií. Podívejme se, jak si můžete tento nápoj připravit a vychutnat si originální chuť Gruzie.

Co budete potřebovat?

Recept je neuvěřitelně jednoduchý. Na výrobu tradičního matsoni nápoje budete potřebovat pouhé dvě ingredience. Obě jsou poměrně levné, takže se nemusíte obávat vysokých nákladů na výrobu nápoje. Navíc budete moci využít zdravotních benefitů často, právě díky nízké pořizovací ceně. Na výrobu potřebujete:

Čtěte také: Slavné sušenky se rozplývají na jazyku a připravíte je během chvilky

  • mléko – 1 litr,
  • zakysaná smetana – 4 polévkové lžíce.

Pracovní postup

Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu na středním ohni. Jestli chcete mít nápoj doopravdy hustý, nechte mléko provařit o 5-10 minut déle.

https://sovkusom.ru/

Mléko nechte zchladnout na 37 stupňů. Při vysoké teplotě se syrovátka oddělí a matsoni bude zkažená. Mléko nalijte do sklenice.

https://sovkusom.ru/

Přidejte zakysanou smetanu do sklenice a důkladně promíchejte. Zakryjte papírovou utěrkou a zajistěte utěrku gumičkou, aby nespadla.

https://sovkusom.ru/

Poté matsoni zakryjte teplou látkou a nechte 5-6 hodin fermentovat na teplém místě. Se sklenicí nehýbejte. Matsoni by nemusela získat požadovanou strukturu, pokud budete s hmotou hýbat a přesouvat ji během fermentování na různá místa.

https://sovkusom.ru/

Potom si dejte stranou 2 lžičky, abyste ho mohli příště přidat do mléka. Díky tomu bude výsledek chutnější. Matsoni můžete použít místo kefíru na pití, pečení nebo do zálivky salátů.

https://sovkusom.ru/

Zdroj: sovkusom.ru