Recept na kmínový chléb

Kmínový chléb má tak jednoduchý recept, že ho jistě zvládne upéct každá žena v domácnosti. Postačí Vám k tomu pár běžných surovin, které určitě máte doma a trochu toho času. Pokud půjdete krok po kroku s receptem, Váš chléb bude výborný. Mnohem lepší než ten, který si koupíte v obchodě.

Na kmínový chléb si nachystejte tyto suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 6 dcl studené vody z kohoutku
  • 2 rovné lžičky soli
  • 1 rovná lžička krystalového cukru
  • 1 droždí
  • 2 lžíce oleje
  • kmín
  • vejce na potření

Postup přípravy těsta a pečení

Ohřejte 6 dcl vody tak, aby byla vlažná. Vhoďte do ní celé rozdrobené droždí a lžičku cukru. Takto nechte směs droždí s cukrem nakynout. Mezitím si nachystejte velkou mísu a prosejte do ní celé kilo mouky. Přidejte do ní sůl a zhruba dvě rovné polévkové lžíce kmínu. Vše v míse pořádně promíchejte, aby bylo těsto všude stejně slané. Do takto nachystané směsi v míse přidejte obě lžíce oleje a přilijte hotový kvásek, který mezitím nakynul ve vodě. Nyní v míse vypracujte dokonale hladké těsto, potom ho přikryjte čistou utěrkou a nechte jej kynout a odpočívat na teplém místě po dobu 45 minut.

Čtěte také: Jaký způsob naložení okurek je teď nejoblíbenější?

Po tři čtvrtě hodiny vyndejte odpočaté a nakynuté těsto z mísy a přendejte ho na vál. Vyjmuté těsto pořádně propracujte rukama a vytvarujte z něj pěkný bochník chleba. Chléb pečte na plechu. Nezapomeňte jej pořádně vymastit nějakým tukem. Může to být máslo, ale i sádlo. Na takto připravený plech položte chléb. Ještě než začnete chléb péct nechte ho naposledy na plechu kynout pod čistou utěrkou po dobu 30 minut.

Mezitím předehřejte troubu na 225 ° C. Můžete bochánek nahoře naříznout ostrým nožem. Potřete bochánek rozšlehaným vejcem a můžete jej ještě posypat trochou kmínu. Potom vložte chléb do předehřáté trouby, pečte zhruba 15 minut a poté snižte teplotu na pouhých 200 °C. Dopékat budete zhruba půl hodiny.