Chcete připravit lahodný dezert na víkend, ale všech známých receptů je už celá rodina zmlsaná? Vyzkoušejte tyto lahodné sušenky, které jsou vláčné a jemné. Ohromí vás skvělou kombinací karamelu, čokolády a citronu. Příprava je navíc velmi snadná.

Pro vytvoření těsta budete potřebovat:

  • 12 vajec
  • 12 lžic cukru
  • 8 lžic mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • špetku soli

Na krém si připravte:

  • 500 g 80% hořké čokolády
  • 500 ml smetany
  • 150 g cukru
  • rumovou esenci
  • nastrouhanou pomerančovou kůru

Ze všeho nejdříve si připravte krém

Jako první začněte s výrobou krému, jelikož potřebuje nejvíce času na ztuhnutí v lednici. V menší misce rozdrťte čokoládu na malé kousky a přidejte k ní cukr i pomerančovou kůru se smetanou. Vše ohřejte na mírném ohni, aby se čokoláda rozpustila. Poté veškeré ingredience spojte mícháním, vypněte plotnu a nechte ztuhnout po dobu dvou hodin v lednici. Po ztuhnutí hmotu vyšlehejte v mixéru, aby vám vznikla jemná pěna.

Oddělte žloutky od bílků a žloutky dejte do misky. Promíchejte je s cukrem i vanilkovým práškem a špetkou soli. Po důkladném promíchání přidejte také mouku a kakaový prášek. Vedle si rozšlehejte bílky na hustou pěnu a opatrně vmíchejte do směsi. Do máslem vymaštěného plechu přesuňte těsto a pečte asi 20 minut na 180 °C. Po upečení a vychladnutí těsto nakrájejte na malé části.

Připravte si lahodnou polevu

Zatímco máte těsto v pečící troubě, připravte si také lahodnou polevu. Na tu budete potřebovat:

  • 500 g cukru
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 kostičky hořké čokolády

A zvlášť si také připravte:

  • 250 g cukru
  • 250 ml vody
  • rumovou esenci

Zkaramelizujte cukr a přidejte do něj vodu i esenci. Směs nechte vychladnout. Malé kousky těsta natřete touto polevou, přidejte vrstvu krému a složte dva kousky na sebe. Takto připravené malé zákusky nechte v lednici ztuhnout.

Cukr s vodou vložte do malého rendlíku a vařte do naprosto hustého sirupu. Poté přidejte med a kakao s kousky čokolády. Za stále míchání vše spojte a poté nechte vychladnout. Vznikne vám výborná poleva, kterou můžete namazat na již ztuhlé sušenky.

Sdílejte článek