Recept na nejlepší třešňový džem pod sluncem

Třešňový džem není tak známý jako jiné druhy, např. rybízový nebo švestková povidla. Každá rodina má většinou svůj speciální recept, pokud vaše rodina tyto domácí produkty někdy vyráběla. Jestli žádný podobný recept nemáte k dispozici, můžete vyzkoušet tento. Není na tom nic těžkého a když to uděláte správně, užijete si džem i uprostřed zimy. Jak si tuto dobrotu připravit?

Co budete potřebovat?

Třešně jsou plné vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje každý den. Na celý recept vám stačí jen pár ingrediencí. Nezapomínejte ale na to, že potřebujete dostatek sklenic a všechny musí být sterilní (včetně víček). Na samotný džem toho moc nepotřebujete. Na přípravu tohoto vynikajícího domácího džemu potřebujete:

Reklama
  • třešně – 1 kg,
  • cukr – 1 kg,
  • šťáva z citronu – 1 menší kus,
  • jam fix – 1 sáček,
  • benzoan sodný – volitelně.
Shutterstock

Pracovní postup

Nejhorší práce vás čeká na samém začátku. Všechny třešně totiž musíte vypeckovat. Můžete je nechat na poloviny nebo je rozemlít. Když budou na půlky, vaření potrvá déle. Po přípravě je uvařte v nerezovém hrnci. Na mírném ohni je vařte asi 15 minut. Můžete je také rozmačkat mixérem. Potom přidejte cukr a pokračujte ve vaření, aby se cukr rozpustil. Pokračujte, dokud nezískáte správnou hustotu. Přidat můžete také jam fix, který vám pomůže s houstnutím.

Shutterstock

Během vaření musíte neustále míchat, jinak se směs připálí a nebude vůbec dobrá. Jakmile získáte správnou hustotu, přelijte horký džem do sterilních sklenic a ihned je uzavřete čistými víčky. Sklenice musí být hermeticky uzavřené, aby se vám džem nezkazil nebo se na něm neobjevila plíseň. Sklenice postavte dnem vzhůru na 10 minut a potom je zakryjte ručníkem nebo dekou. Takto je nechte vychladnout. Nakonec je přesuňte na chladné a tmavé místo, kde je budete skladovat. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť po mnoho měsíců.

Zdroj: cseresznyeinfo.hu