Recept na pikantní dušené zelí s červeným vínem

Následující recept si zamilují hlavně milovníci jídel, ke kterým patří příloha v podobě chutného zelí. To si snadno připravíte doma a s následujícím receptem půjde o perfektní lahůdku, kterou si zamilujete na první ochutnání. Nezapomeňte se o recept podělit také s dalšími lidmi, o kterých víte, že si rádi dopřejí oběd s trochou výborného zelí.

Co budete potřebovat

  • 1 menší hlava červeného zelí
  • 1 velká hlava bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • mletý pepř
  • 1,5 dl suchého červeného vína
  • sůl
  • 200 gramů cukru
  • olivový olej

Postup přípravy vynikajícího dušeného zelí s červeným

Nejdříve si vyberte vhodné zelí o dostatečné velikosti pro vytvoření požadovaného počtu porcí. Zelí nejdříve omyjte a následně nastrouhejte. Jemně osmažte na olivovém oleji, dokud nepustí trochu šťávy. Následně k takto připravenému základu přidejte cukr, sůl a pepř, posypte kmínem a dobře promíchejte. Ještě oloupejte a cibuli, kterou rozkrojíte na polovinu. K tomu přidejte trochu citronu a celé přidejte do zelí. Jakmile se začne připalovat, nezapomeňte na víno. K celé směsi nalijte více a nechte na mírném plamenu postupně odpařovat. Jakmile bude tento proces hotový a víno se z velké části odpaří, jednoduše vyndejte cibuli, citronové plátky a můžete podávat.

Součástí tohoto receptu je hlavně dochucení kořením. Množství volte podle chuti a vždy v průběhu ochutnávejte, jestli není potřeba něco doplnit. Jedině tak dosáhnete hotového mistrovského pokrmu s vyladěnou a jemnou chutí. Takové zelí se stane perfektní přílohou k masovým jídlům. Navíc je plné vitamínů, takže jde o zdravé a k tomu výjimečně chutné jídlo, které si jistě zamilujete pro pravidelné vaření. V rámci zkoušení ještě lepší chuti se nebojte experimentovat v kořením a chutě libovolně kombinovat podle toho, k jakému pokrmu budete zelí podávat.

Čtěte také: Recept na perníkový dezert s krémem a čokoládovou polevou