Koblihy jsou kulaté dobroty se sladkou nebo sýrovou náplní. Vyrábí se ale jen suché, bez náplně. Nepatří mezi zdravou stravu, ale jsou velmi chutné a zasytí. Klasické koblihy se vyrábějí z kynutého těsta a smaží se ve fritéze. V článku najdete recept na koblihy z dětství, který možná znáte od své babičky.

Klasické plněné koblihy krok za krokem

Na pravé koblihy si připravte:

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 125 g másla nebo margarínu
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 11 g sušeného droždí
  • 0,5 sklenice teplé vody
  • Vanilkový cukr
  • Mouku

A jak na samotný postup? Mléko smíchejte s vodou a zahřejte. Do teplého mléka poté přidejte cukr a droždí. Vše promíchejte a dejte na 15 minut na teplé místo. Nechte vzejít kvásek a poté přidejte vejce, máslo, které si vyndejte dříve, aby se povolilo při pokojové teplotě. Nakonec dejte sůl a vanilku.

Těsto se musí nechat pár hodin kynout

Všechny suroviny dobře rozšlehejte metličkou. Postupně začněte prosévat mouku a pokaždé promíchejte. Lepivé těsto dejte na sůl a stále přidávejte mouku, abyste získali ideální těsto – ani tvrdé, ani moc měkké. Množství mouky si musíte upravit sami. Pro naše množství surovin budete potřebovat asi 600 gramů.

Hotové těsto zakryjte ručníkem a dejte na 1-1,5 hodiny na teplé místo. Musí zdvojnásobit svůj objem. Následuje výroba koblih. Těsto vyválejte na 1 cm tlustou vrstvu a vykrojte středně velké kruhy – pomoci si můžete sklenicí nebo hrnkem. Nechte poté znovu nakynout. Poté dejte olej do hrnce, aby v nich mohly koblihy plavat, aniž by se dotýkaly dna a dobře olej zahřejte. Koblihy smažte z obou stran na oleji, dokud nezezlátnou. Koblihy můžete nechat neplněné, jen posypané moučkovým cukrem nebo skořicí. Vynikající jsou plněné marmeládou a nezapomeňte, že je nejlepší jíst je ještě teplé.

Sdílejte článek