Recept na správné koblihy? Jsou chutnější, než si myslíte

Koblihy jsou kulaté dobroty se sladkou nebo sýrovou náplní. Vyrábí se ale jen suché, bez náplně. Nepatří mezi zdravou stravu, ale jsou velmi chutné a zasytí. Klasické koblihy se vyrábějí z kynutého těsta a smaží se ve fritéze. V článku najdete recept na koblihy z dětství, který možná znáte od své babičky.

Klasické plněné koblihy krok za krokem

Na pravé koblihy si připravte:

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 125 g másla nebo margarínu
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 11 g sušeného droždí
  • 0,5 sklenice teplé vody
  • Vanilkový cukr
  • Mouku

A jak na samotný postup? Mléko smíchejte s vodou a zahřejte. Do teplého mléka poté přidejte cukr a droždí. Vše promíchejte a dejte na 15 minut na teplé místo. Nechte vzejít kvásek a poté přidejte vejce, máslo, které si vyndejte dříve, aby se povolilo při pokojové teplotě. Nakonec dejte sůl a vanilku.

Čtěte také: Připravte si chutnou snídani

Těsto se musí nechat pár hodin kynout

Všechny suroviny dobře rozšlehejte metličkou. Postupně začněte prosévat mouku a pokaždé promíchejte. Lepivé těsto dejte na sůl a stále přidávejte mouku, abyste získali ideální těsto – ani tvrdé, ani moc měkké. Množství mouky si musíte upravit sami. Pro naše množství surovin budete potřebovat asi 600 gramů.

Hotové těsto zakryjte ručníkem a dejte na 1-1,5 hodiny na teplé místo. Musí zdvojnásobit svůj objem. Následuje výroba koblih. Těsto vyválejte na 1 cm tlustou vrstvu a vykrojte středně velké kruhy – pomoci si můžete sklenicí nebo hrnkem. Nechte poté znovu nakynout. Poté dejte olej do hrnce, aby v nich mohly koblihy plavat, aniž by se dotýkaly dna a dobře olej zahřejte. Koblihy smažte z obou stran na oleji, dokud nezezlátnou. Koblihy můžete nechat neplněné, jen posypané moučkovým cukrem nebo skořicí. Vynikající jsou plněné marmeládou a nezapomeňte, že je nejlepší jíst je ještě teplé.