Recept na šťavnaté masové ve smetanové omáčce se sýrem vás nadchne. Pokrm je ideální připravit k rodinnému obědu

Došla vám inspirace ohledně přípravy rodinného obědu? Nevěšte hlavu a pusťte se do zapečených masových kuliček se smetanovou omáčkou. Tohle jídlo zvládnete levou zadní a během několika málo minut. Dopřát si jen můžete třeba s vařenými bramborami, nebo bramborovou kaší!

Potřebné suroviny na přípravu masových kuliček ve smetanové omáčce

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience:

  • 500 gramů mletého masa (může být mix nebo pouze hovězí x vepřové)
  • 1 cibule
  • 1 až 2 lžičky koření Vegeta
  • ½ šálku rýže
  • trochu mletého pepře
  • trochu sladké mleté papriky
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 2 litry vody
  • 1 vajíčko
  • 1 mrkev
  • 2 až 3 lžíce kukuřičné mouky (nebo strouhanky)
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • trochu slunečnicového oleje

Na omáčku k zapékání potřebujete následující suroviny:

Čtěte také: Jak si užít půstové období? Dejte si kvalitní suroviny

  • 200 gramů zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 100 až 150 gramů čedaru nebo eidamu

Jak postupovat při přípravě masových kuliček se smetanovou omáčkou?

Nejprve si osmahněte na slunečnicovém oleji dozlatova loupanou a jemně pokrájenou cibuli. Dále orestovanou cibulku v míse promíchejte s mletým masem dle preferencí a přidejte také lisované stroužky česneku, koření Vegeta, sladkou mletou papriku, mletý pepř, nahrubo nastrouhanou a oloupanou mrkev, mouku či strouhanku, kypřící prášek do pečiva a vejce. Nyní si ještě propláchněte rýži, mírně ji povařte ve vodě a rovněž zakomponujte do masové směsi.

Tvoření masových kuliček, příprava smetanové omáčky a zapékání pokrmu

V další fázi tvořte rukama z masového těsta kuličky ve velikosti pingpongového míčku a ukládejte do hrnce s trochou vody. Zde je vařte asi 15 minut na středním plamenu. Posléze koule vyjměte, okapejte a vložte do plechu či zapékací misky. Vše přelijte omáčkou z nahrubo strouhaného sýra, vajec, zakysané smetany a dejte péct do trouby na 15 až 20 minut při teplotě 220 °C.

Servírování masových kuliček se smetanovou omáčkou

Upečené masové kuličky se smetanovou omáčkou podávejte ihned teplé. K pokrmu se bude hodit i čerstvé pečivo typu chléb či bagetka. Možné je doplnit porci i o zeleninový salát dle volby. Přejeme vám dobrou chuť.