Recept na strapačky s ovčím tvarohem a slaninou

Strapačky patří k tradičnímu pokrmu na Slovensku i jinde na světě. Naši sousedé si je vychutnávají velmi rádi, a proto na ně často narazíte i na své dovolené na Slovensku. Pochutnat si na nich můžete i u sebe doma. Jejich příprava je velmi jednoduchá a dochutit je můžete podle svého. Dnes se podíváme na chuť tvarohu a slaniny, která je pro tento pokrm typická.

Co budete potřebovat?

Na výrobu strapaček potřebujete prakticky jen tři ingredience a všechny ostatní jsou jen na dochucení. Díky tomu je tento recept nejen velmi dobrý, ale také úžasně levný. Připravit si je můžete také se zelím, ale kombinace s tvarohem a slaniny je naprostá klasika. Na tento recept si připravte:

  • brambory – 60 dkg,
  • mouka – 20-30 dkg (podle potřeby),
  • vejce – 2 ks,
  • ovčí tvaroh – 30 dkg,
  • zakysaná smetana – 2 ½ dl,
  • slanina – 25 dkg,
  • sůl – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti.
Pixabay

Pracovní postup

Nejdříve si připravte samotné strapačky. Brambory oškrábejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k bramborám vejce a velmi pomalu přidávejte mouku. Vždy ji přidávejte postupně, protože musíte získat konzistenci pro špecle. Jakmile to získáte, další mouku již nepotřebujete. Nakonec přidejte do těsta koření a nakonec těsto vložte do horké osolené vody. Jakmile těsto vyplave na hladinu vody, je hotové a můžete ho scedit. Potom se vrhněte na přípravu ostatních surovin.

Čtěte také: Rychlý oběd: horké sendviče

Pixabay

Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte ji. Vyjměte ji z pánve děrovanou lžící, aby ze slaniny okapal přebytečný tuk. Do strapaček vmíchejte zakysanou smetanu, ovčí tvaroh a zasypte je opečenou slaninou. Při podávání můžete celý pokrm ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Tento pokrm nelze dobře ohřívat, a proto si vždy připravte jen takové množství, jaké dokážete sníst ihned. Ovčí tvaroh můžete zaměnit i za běžný tvaroh, ale nebude mít tu správnou chuť a vůni. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: ketkes.com