Léto a podzim jsou sezónami všech druhů zeleniny, na které si jen vzpomenete. Na pultech obchodů se můžete radovat z celé řady zralých, cenově dostupných a krásně barevných plodů, které dokáží z každého pokrmu učinit nebe v ústech. Byla by tedy škoda neužívat si takových možností a rozmanitostí i v chladných, zimních měsících. Přitom je to tak snadné, stačí si včas připravit zeleninou směs, kterou můžete kdykoli vytáhnout z mrazáku a připomenout si krásy léta i podzimu.
Ingredience na přípravu zeleninové směsi
Nejen zeleninu, ale i správné nádobí je zapotřebí k přípravě zeleninové směsi, jež si budete moci vychutnat i v zimních měsících. Připravte si veliký hrnec s obsahem alespoň 4 litrů. Co se týká zeleniny, zvolte následující druhy:
- 1 kg rajčat
- 1 kg cibule
- 1 kg paprik (nejlépe různých barev)
- 1 kg mrkve
- kopr a petržel
Nelekněte se, rajčata po zmrazení trochu změní vzhled. Možná nebudou vypadat úplně vábně, ale směsi i přesto dodají jedinečnou chuť.
Postup v přípravě zeleninové směsi
Všechnu zeleninu nakrájejte na malé kousky nebo proužky, mrkev raději nastrouhejte. Vše důkladně promíchejte, aby se spojily nejen barvy, ale především chutě. Fantazii se samozřejmě meze nekladou. Tyto druhy zeleniny jsou pouhým základem, budete-li chtít, můžete směs doplnit například o řapíkatý celer, špenát, kopřivy nebo medvědí česnek.
Skladování
Nejlépe uděláte, rozdělíte-li si směs na menší porce, vložíte do plastových sáčků a umístíte do mrazáku. Pro budoucí využití je to velice praktické, nebudete totiž muset rozmrazovat všechnu zeleninu, ale vždy jen malý kousek, který budete zrovna potřebovat.
K čemu je možné zeleninovou směs využít
Takto připravená zeleninová směs usnadní přípravu masa, polévek nebo třeba i marinád. Zmrazením zelenina neztratí svou jedinečnou chuť a navíc do zimy přinesete alespoň trochu toho léta, ať už ve formě chuti nebo barev.