Ryby už nepřipravuji jinak než touto chorvatskou metodou: Fígl od šéfkuchaře z výletní lodě - stačí jen pečící papír a tahle ingredience! -
Menu

Ryby už nepřipravuji jinak než touto chorvatskou metodou: Fígl od šéfkuchaře z výletní lodě – stačí jen pečící papír a tahle ingredience!

Příprava ryb je mnohdy složitou záležitostí, jelikož se jedná o velmi jemné maso, které se nevhodným zacházením snadno vysuší a ztratí jednak výbornou chuť, ale také důležité živiny. Jedním z velmi praktických způsobů, jak zachovat šťavnatý charakter rybího masa, je její příprava v troubě, zabalené s dalšími ingrediencemi do pečícího papíru. Zde je pár výborných receptů, které musíte vyzkoušet.

Halibut se zelenými fazolkami a cherry rajčátky

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat:

  • 600 g filé z halibuta
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • 1 lžička celého černý pepř
  • 1 lžička celých semen koriandru
  • 2 a ½ lžíce mořské soli
  • 170 g zelených fazolek
  • 15 malých cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce bílého vinného octa
  • 3 snítky estragonu
  • 2 snítky tymiánu
  • 4 lžíce másla
  • 4 hrnky vody
  • sůl a pepř dle chuti

Příprava pokrmu pak spočívá v přípravě marinády – do pánve nalejte 1 hrnek vody a vmíchejte do něj cukr, fenykl, celý pepř, koriandr a mořskou sůl. Přiveďte směs k varu a míchejte, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí. Poté pánev sundejte a přidejte zbylé 3 hrnky vody. Filety z halibuta nakrájejte na tloušťku 2,5 cm a vložte do připravené marinády a nechte 30 minut naložit. Poté z jedné strany posypte solí a pepřem a rozložte na pečící papír o velikosti 30×80 cm. Rybu namažte máslem a položte na jednu polovinu papíru, poté na ně naskládejte fazolky a rajčata a pokapejte octem a olejem. Přidejte nasekané bylinky a rozložte zbytek másla. Přikryjte směs druhou půlkou papíru a po okrajích pevně založte. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C 15-20 minut.

Mořský vlk se salsou

Tento recept vyžaduje:

  • 4 filety z mořského vlka
  • 8 tenkých plátků citronu
  • ½ hrnku olivového oleje
  • 1 střední cibuli
  • 4 stroužky česnek
  • 3 středně velká rajčata
  • 1 nať z koriandr
  • ½ natě zelené petrželky
  • 2 pálivé papričky (jalapenos)
  • 1 čerstvá pikantní červená chilli paprička
  • 1 polévková lžíce nastrouhaného koriandru
  • 4 bobkové listy
  • sůl dle chuti

Příprava tohoto receptu se člení na dvě části. Nejdříve je potřeba připravit salsu – ta se připravuje na pánvi. Na oleji se orestuje nakrájená cibule a česnek za stálého míchání přibližně 7 minut. Poté sejmeme pánev z plotýnky a přidáme nakrájená rajčata, nasekanou koriandrovou a petrželovou nať a pálivé papričky včetně semen. Dobře zamácháme a dochutíme strouhaným koriandrem a solí. V tomto bodě je salsa hotová a může se nechat ležet. Filety (o tloušťce asi 2 cm) z mořské ryby položíme každý samostatně do středu pečícího papíru a osolíme. Na filety rozložíme plátky citronu a bobkový list a poté pokapeme olejem. Filety uzavřeme do pečícího papíru a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 15 minut.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
RECEPTY

Rozmazal na pekáč těsto a poté na něj položil rozkrojené…

Pokud vy a vaše rodina rádi mlsáte, máme pro vás skvělou zprávu. Připravili jsme si pro vás recept na neodolatelný…
RECEPTY

Téměř každý dělá tuhle hanebnou chybu při přípravě okurkového salátu:…

Léto je čas salátových okurek, proto si dnes připomeneme recept na salát, který připravovaly už naše babičky. Okurky jsou totiž…
RECEPTY

Božský krém na zdobení dortů či náplně do zákusku: Fantasticky…

Pokud vám už zase dochází nápady na pečení nebo výrobu něčeho sladkého, pak jste na správné adrese. Dnes vám představíme…
RECEPTY

Staročeský recept na tradiční chléb, který vydrží čerstvý a křupavý…

Kolik stojí kváskový chléb v supermarketu nebo přímo v pekařství? I vy si všímáte, jak ceny poctivého kváskového chleba rostou do…
RECEPTY

Pokud máte doma 1x balení cukrářských piškotů, marmeládu a zbytek…

Pokud vás opět honí mlsná, ale nevíte, čím byste ji zahnali, máme pro vás báječnou zprávu. Podle dnešního receptu, který…
RECEPTY

Minutkový dezert „co dům dal“: Stačí pár jahod a zbytek…

Máme tady léto a to znamená, že jahodová sezona je zde také. Jahody milují lidé po celém světě, protože se…