Rychlé univerzální těsto na pečivo, buchty či pizzu: Tohle je nejjednodušší recept pekařky z dob ČSSR

V žárlivě střeženém sešitu s recepty po babičce nebo mamince máte určitě vynikající rodinný recept na kynuté těsto, ze kterého babička pekla buchty. Vždyť české buchty, a hlavně „Honzovky“, patří do naší národní kuchyně jako máloco, a milujeme je od dětství.

K buchtám se časem přidalo i pečivo, protože, ruku na srdce, není nad doma upečené rohlíky, housky nebo bagety.

A pokud jde o pizzu, tento fenomén moderní doby není třeba asi vůbec zmiňovat, zejména v případě, kdy máte doma už trochu odrostlejší děti nebo teenagery. Pizza je prostě „in“ a udělat si skvělé těsto doma a na něj dát přesně to, co máte rádi, je více než lákavé.

Čtěte také: Kuřecí prsa ve vaječném obalu: rychlá večeře pro všední dny

Vláčné a nadýchané těsto si podle našeho receptu můžete kdykoliv připravit sami a z něj vytvořit ty nejlepší buchty, rohlíčky i pizzu, které vám vaše rodina a vaši přátelé jistě pochválí a budou prosit, ať zase brzy něco upečete.

Napište si nákupní seznam

Budete potřebovat pouze běžně dostupné ingredience, a to

  • 0,5 l teplé vody
  • 50 ml oleje
  • cca 1 kg hladké mouky
  • 10 g suchých nebo 30 g čerstvých kvasnic
  • 1 lžíci moučkového cukru, a
  • malou lžičku soli.

Máte doma vše potřebné a chcete se pustit do přípravy? Tak jdeme na to.

Jak těsto připravíte

Nejprve přijdou na řadu kvasnice, které je třeba s cukrem vymíchat do hladka. Jakmile bude konzistence směsi tekutá a bez hrudek, přilejte teplou vodu (pozor, voda nesmí být ale horká!). V této fázi přidejte 100 g mouky, ne více, a míchejte opět do hladka.

Vezměte čistou utěrku, mísu překryjte a dejte na teplé místo na 15 až 20 minut. Teplo umožní kvasinkám začít působit. Zkontrolujte, jestli těsto nakynulo, a pokud ano, je čas přidat sůl a olej.

Do těsta přidávejte mouku, nikoliv však najednou, ale postupně. Postupné přidávání je důležité proto, že nelze dopředu říct, kolik přesně budete mouky potřebovat, záleží především na její vlhkosti. K vmíchávání můžete nejprve použít lžíci nebo vařečku a poté ruce. Těsto je nutné hníst tak dlouho, dokud se lehce neodděluje jak od stěn mísy, tak i od rukou.

Vezměte další mísu, vymažte ji olejem, vložte do ní těsto a překryjte opět utěrkou nebo folií. Mísu dejte do tepla, protože těsto musí kynout dalších cca 45 minut. Po této době uvidíte, že až trojnásobně zvětšilo svůj objem.

Těsto je hotové a teď je jen na vás, co z něj vykouzlíte. Doufáme, že se tento recept zařadí do vaší rodinné kuchařky.