S tímto trikem si bujón už nikdy nekoupíte!

Bujón nebo vegeta jsou velmi častými pomocníky v kuchyni. Mnoho kuchařek má pocit, že musí něčím dochutit polévku. Většinou to není pravda, ale do dalších pokrmů a omáček se vám bude něco podobného hodit. Pravdou je, že klasické bujóny obsahují hodně zbytečné chemie. Pro přírodní chuť a pozitivní vlastnosti si musíte vyrobit vlastní produkt, který bude fungovat stejným způsobem.

Reklama

Vegeta je na trhu již více než 20 let a mnoho lidí bez ní nedokáže žít. Pravdou je, že s těmito dochucovadly můžete omezit množství soli, které dáváte do pokrmů. To je důležité hlavně pro jedince, kteří chtějí zhubnout nebo mají problémy s ledvinami. Jestli musíte v dietě snížit množství soli, domácí bujón bude naprosto ideální pro vaše vaření.

Reklama
Shutterstock

Co budete potřebovat?

Na výrobu domácího bujónu potřebujete několik základních druhů zeleniny. Potom ji můžete využít hned dvěma způsoby. Podíváme se na obě metody, jak vyrobit velmi chutný a zdravý bujón bez chemie, která by vaše zdraví jedině poškodila. Na výrobu potřebujete:

  • mrkev – 1 kg,
  • kořenová petržel – 1 kg,
  • cibule – 500 g,
  • celer – 400 g,
  • zelená paprika – 1 ks,
  • červená paprika – 2 ks,
  • pórek – 1-2 ks,
  • sušená petrželka – 1 hrst,
  • sušená celerová nať – 1 hrst,
  • sušený libeček – 2 hrsti.

Pracovní postup

Všechny druhy použité zeleniny opláchněte vodou a očistěte. Zeleninu nechte pořádně uschnout. Zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle. Jestli nemáte po ruce struhadlo, můžete zeleninu jemně nakrájet. Potom všechno rozložte na plech, aby mohla zelenina vyschnout. Vložte plech do trouby na nízkou teplotu (50-70 stupňů) a nechte dvířka trouby trochu otevřená.

Reklama

Počkejte, dokud nebude zelenina dokonale vysušená. Nezapomínejte ji pravidelně míchat a otáčet. Dávejte si pozor, aby zelenina nebyla spálená. Jakmile budete mít zeleninu takto hotovou, nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte vhodnou nádobu, ve které budete svůj domácí bujón skladovat. Musí se jednat o skleněnou nádobu s kvalitním uzávěrem.

irecept.cz

Sušená zelenina také funguje jako bujón

Při sušení nemusíte používat jen troubu s nízkou teplotou. Místo toho můžete použít také radiátor nebo sušičku na ovoce. Při sušení na radiátoru byste měli nakrájet zeleninu na malé kousky. Usušenou zeleninu prožeňte mlýnkem nebo použijte kuchyňský robot. Přidat můžete nejen zeleninu, ale také koření, např. bazalku, majoránku, koriandr nebo kurkumu.

Přidáním svého oblíbeného koření uděláte bujón naprosto jedinečný. Na druhou stranu musíte myslet na to, že možná do každého pokrmu budete potřebovat trochu jiné koření. Proto ho hodně lidí přidává až při samotném vaření. Koriandr nebo kurkuma se přece jen do každé polévky nebo omáčky nehodí. Bujón si můžete také připravit v menším množství, jestli si nejste jistí jeho chutí.

Zdroj: irecept.cz

Reklama