Salát z čerstvého zelí si vychutnáte i během mrazivé zimy

Sezóna čerstvé zeleniny bohužel v Čechách netrvá dlouho, a proto musíme přijít se způsoby, jak ji využít naplno. Zavařit zeleninu na zimní měsíce je nejlepším způsobem, jak si vychutnat jeho jedinečnou chuť a zpracovat veškeré suroviny, které máte k dispozici. Navíc budete mít na zimu připravené skvělé pokrmy, svačiny a saláty.

Dnes se podíváme na přípravu vynikajícího a zdravého salátu z čerstvého zelí. Velkou výhodou je, že na výrobu nepotřebujete příliš mnoho věcí a postup je velmi jednoduchý. Při správném zavaření vám navíc vydrží až do zimy. Zelí můžete použít jako přílohu k večeři nebo grilování. A podávat ho můžete dušené i smažené. Podívejme se, jak si tento úžasný salát připravit ve své kuchyni.

shutterstock.com

Co budete potřebovat?

Na výrobu salátu potřebujete 1 středně velké zelí, 1 mrkev, 1 červenou cibuli a svazek kopru. K tomu si připravte ingredience na solanku. Na tu potřebujete 1 litr vody, 2 lžíce cukru, šťávu vymačkanou z 1 citronu, 1 lžičku černého mletého pepře, 2 bobkové listy, 1 lžičku soli a 4 kuličky celého pepře. Tohle vám bude stačit na 3 sklenice o objemu 750 ml tohoto úžasného salátu ze sklenice.

Čtěte také: Sladké sněhové koule vás překvapí svou chutí!

Způsob přípravy

Zelí i mrkev nastrouhejte. Cibuli a kopr nasekejte nadrobno. Takto připravenou zeleninu promíchejte a naplňte s ní připravené sklenice. Mírně ji stlačte. Do hrnce nalijte vodu a koření. Nechte ji vařit a potom horkou solankou zalijte zeleninu ve sklenicích. Jestli budete zelí konzumovat v následujících dnech, vložte ho pouze do lednice.

Jestli si chcete zelný salát nechat až na zimní měsíce, musíte ho důkladně zavařit. Sklenice umístěte do velkého hrnce a naplňte ho vodou ani do 2/3 jejich výšky. Vařte po dobu 10 minut od chvíle, kdy se voda začne vařit. Opatrně sklenice vyndejte z vody, postavte je víčkem dolů a nechte vychladnout. Potom je skladujte na chladném a tmavém místě.

Zdroj: bukvarche.com