David Hampl
7 srpna, 2020

Máte rádi salátové okurku a zároveň kyselou chuť? Můžete mít obojí. Musíte je jen správně připravit. A při vhodném postupu vám dokonce vydrží celou zimu. Věřte nám, že vaše rodina už klasické okurky chtít nikdy nebude. Recept není vůbec složitý a nepotřebujete na něj nic finančně nákladného. Jediné, co budete potřebovat je:

  • 3 kg salátových okurek,
  • 4 větší cibule,
  • 4 zelené papriky.

Na dochucení si připravte 4 polévkové lžíce vegety, 15 až 20 dkg cukru a 3 až 4 dl octa podle toho, jak kyselý výsledek chcete. Když budete mít tohle všechno připravené, můžete se pustit do samotné přípravy. Není na tom nic složitého. Až budete mít vše nachystané, pusťte se směle do toho.

Příprava

Jako první si vše nastrouháme a nakrájíme na kolečka. Okurky můžete samozřejmě i nakrájet, ale kolečka budou příliš silná a zabere vám to mnohem víc času. Následně vše promíchejte a nechte uvolnit šťávu. Poté přidejte ocet a nechte pět až šest hodin stát. Po této době můžete směs rovnoměrně naskládat do sterilních sklenic, zalít šťávou a připravíte se na zavařování.

Zavaření

Sklenice budete zavařovat při teplotě 80 stupňů po dobu cca 15-20 minut. Postup je stejný jako u jiného zavařování. Sklenice dáte do vlažné vody s teploměrem. Počkáte, až teplota dosáhne 80 stupňů a dáte si minutku na 15 minut. Poté sklenice z vody opatrně vyjmete. Budete-li dělat více várek, vždy začněte od znova. Nikdy nedávejte sklenice do horké vody, jinak prasknou!

Takto připravené okurky jsou skvělé jako příloha k masu, ale můžete si je dát i samotné jako zdravou svačinku. Milovat je budou nejen dospělí, ale také větší děti. Pro děti bude ideální nedělat směs příliš kyselou a přidat jen tři lžíce octa. Při správném zavaření vám vydrží během celé zimy, ale víme určitě, že tak dlouho je doma mít nebudete, protože jsou skutečně vynikající.

Sdílejte článek