Šéfkuchař prozradil, jak udělat šťavnatý a měkký řízek

Kuřecí řízky jsou typickým českým pokrmem, který zná každé malé dítě. Jejich největším problémem je, že jsou po usmažení suché. Naštěstí pro vás máme tip od profesionálního kuchaře, který umí udělat ty nejlepší řízky pod sluncem. A aby toho nebylo málo, ještě k tomu přidává jednoduchou náplň, kterou si vychutnají všichni mají i velcí strávníci. Zkuste tento recept a nebudete litovat.

Co budete potřebovat?

Při přípravě řízků vás jistě některé ingredience vůbec nepřekvapí. Na druhou stranu tento recept je na plněné řízky se zajímavou surovinou, která jim dodá šťavnatost. Nebojte se, všechno jistě máte neustále doma, a proto můžete své rodině snadno připravit tyto řízky ve chvíli, kdy se vám do rukou dostane pár kuřecích prsou. Na nejlepší kuřecí řízky potřebujete:

  • kuřecí prsní řízky – 4 ks,
  • sůl – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • olej,
  • šunka – 15 dkg,
  • sýr – 10 dkg,
  • vejce – 4 ks,
  • strouhanka.
Shutterstock

Pracovní postup

Kuřecí prsa opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami nebo ubrousky. Lehce je potřete olejem, ochuťte solí a mletým černým pepřem. Do každého kuřecího prsa udělejte kapsu. Šunku a sýr nakrájejte na plátky a do každé kapsy dejte kousek. Poté otvor zafixujte jehlou na maso, aby tato chutná náplň nevypadla ven. V tomto receptu je velmi důležitý olej, protože ten zajistí, že maso nebude po usmažení suché a tvrdé. Místo toho dostanete měkké a šťavnaté řízky.

Shutterstock

Připravte si klasickou směs na obalování. Každý řízek obalte v mouce, vejcích a nakonec ve strouhance. Na mělké pánvi rozehřejte olej nebo jiný tuk a kuřecí prsa vložte do pánve až ve chvíli, kdy bude tuk důkladně rozehřátý (ale nesmí být příliš horký). Orestujte řízky z obou stran, dokud nebudou zvenku nádherně zlaté a uvnitř nádherně bílé a hotové. Až řízek rozkrojíte, vychutnáte si kvalitní šunku se svým oblíbeným sýrem, společně se šťavnatým kuřecím masem.

Zdroj: egyazegyben.com