Pochoutka, po které se vám budou sbíhat slíny. Přesně taková je tato buchta, kterou připravíte díky skořici, karamelu a jablek, které dodají svěží chuť. Příprava přitom ani netrvá dlouho. Potěšit můžete sebe nebo přátele.

Co budete potřebovat?

Na přípravu těsta si nachystejte:

  • 4 lžíce másla
  • 150 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 3 – 3,5 šálků mouky
  • 50 g cukru
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • droždí
  • 2 lžíce sušeného mléka
  • 1 vejce

Pro přípravu náplně je potřeba:

  • 120 g hnědého cukru
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 1 – 2 velká jablka
  • 50 g pekanových nebo vlašských ořechů
  • 120 g tekutého karamelu

Jdeme na to!

Začneme tím, že zahřejeme mléko a máslo. Mezitím si do mixéru dáme mouku, cukr, sůl, sušené mléko a droždí. Jakmile máme zahřáté mléko a máslo, přelijeme je do mixéru a zašleháme vejce. Pokud se vám stane, že se vám těsto lepí na mísu v mixéru, je potřeba přidat více mouky. Ideálně míchat pomalu po dobu 5 minut. Nakonec vytvoříme z těsta kouli, kterou umístíme do mísy a přikryjeme igelitovou fólií. Těsto se musí nechat odležet asi 10 až 15 minut.

Teď vedle vezměte misku a smíchejte spolu hnědý cukr, skořici a mletý muškátový oříšek. Mícháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou směs.

Nyní se vrátíme zpátky k těstu. Připravte si desku nebo jinou plochu, kterou poprašte moukou. Na ní vyválejte těsto válečkem ideálně na obdélník. Pokud se vám to úplně nepodaří a chcete mít přesto okraje rovné, můžete to vyřešit nožem na pizzu.

Blížíme se do cíle!

Vezmeme rozpuštěné máslo, které je potřeba v rovnoměrné vrstvě rozetřít na povrchu těsta. Vše posypeme dříve připravenou směsí hnědého cukru a skořice. Nahoru položíme plátky jablek a ořechy. Rozlejeme také asi půl šálku karamelu.

Vše je potřeba zatočit do rolky, kterou nakrájíme na stejné díly. Ponechejte potom rolky po dobu 20 až 25 minut na teplém místě překryté utěrkou, aby mohly kynout. Následně stačí péct na 175 až 180 stupňů, zhruba po 15 až 18 minut. Po ochlazení můžeme podávat teplé, zalité v karamelu nebo posypané moučkovým cukrem.

Sdílejte článek