Klasické bramboráky a palačinky jistě známe všichni. Věděli jste ale, že oba recepty můžete zkombinovat a k tomu si připravit zdravější verzi z cukety? Chutná naprosto výborně, příprava je poměrně jednoduchá, a navíc do sebe dostanete spoustu prospěšných vitamínů. K jejich přípravě budete potřebovat:

  • 2 cukety
  • 5 brambor
  • 1 mrkev
  • 35 g jarní cibulky
  • 20 g kopru
  • 1 vejce
  • 3 lžíce pšeničné mouky
  • Čtvrt lžičky mletého pepře
  • Půl lžičky mletého česneku
  • Půl lžičky soli
  • Slunečnicový olej podle potřeby

Jak na to?

Zeleninu důkladně omyjte a osušte. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, brambory a mrkev nastrouhejte najemno. Z cukety vymačkejte co nejvíce vody, následně ji promíchejte s ostatní zeleninou. Přidejte nasekaný kopr a cibuli nakrájenou na malé kousky. V další misce rozšlehejte vajíčko, přidejte mouku, sůl, pepř a česnek. Promíchejte vše do hladkého těstíčka.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Zeleninu smíchejte s těstíčkem. Výslednou směs naberte lžící a rozprostřete na pánev do malých placiček. Smažte z obou stran dozlatova. Cuketové palačinky jsou velmi šťavnaté díky obsažené zelenině, mrkev jim dodává hezkou barvu. Hodí se jako lehké občerstvení během dne a budou chutnat i dětem.

Proč bychom měli jíst cuketu?

Cuketa patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Obsahuje množství provitamínu A, který proniká hluboko do organismu a dodává nám energii. Dále obsahuje spoustu hořčíku, vápníku, železa, draslíku a fosforu. Rovněž je bohatá na vlákninu. Z 91 % ji tvoří voda, proto má málo kalorií a nemusíte se jí tedy bát ani během diety.

Cuketa působí příznivě na odkyselení organismu, detoxikuje a odvodňuje. Uklidňuje nás a působí proti stresu a únavě. Vliv má i na trávení, jelikož zlepšuje pohyblivost střev. Do jídelníčku ji mohou zařadit i lidé s cukrovkou, revmatem nebo s problémy s ledvinami. Pokud ji zkombinujete s jinými druhy zeleniny, získáte ideální poměr účinných látek.

Sdílejte článek