Slaný chlebíček se špenátem připravíte rychle a jednoduše!

Máte-li doma formu na biskupský chlebíček, můžete si připravit mnoho různých pokrmů. Možná vás to nikdy nenapadlo, ale ne každý z nich musí být sladký. Lidé si hodně připravují banánový chléb, ale špenátový chléb se sýrem chutná stejně dobře. Jen není sladký, takže si na něm pochutnají i fanoušci do slaného pečiva. Ale přinášíme vám také zajímavý recept na tradiční buchtu. Oba recepty chutnají úžasně a oba připravíte během pár minut.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu potřebujete jen pár věcí. Jakmile je dáte správně dohromady, pochutnáte si na slaném chlebíčku se špenátem a sýrem. Něco takového je velmi netradiční, ale chutná naprosto dokonale. Tento recept musíte vyzkoušet, protože jinak o hodně přijdete. Pochutnat si na něm můžete k snídani, ke svačině nebo dokonce jako lehkou večeři. Na výrobu potřebujete:

  • vejce – 4 ks,
  • olej – 100 ml,
  • sůl – 1/2 lžičky,
  • jogurt – 200 ml,
  • mouka – 10 lžic,
  • polenta – 10 lžic,
  • prášek do pečiva – 1 balíček,
  • sýr – 200-250 gramů,
  • špenát (syrový a očištěný) – 150-200 gramů.

Pracovní postup

Vejce vyšlehejte v míse s polovinou lžičky soli a počkejte, dokud nezískáte nadýchanou pěnu. Přidejte olej a znovu směs prošlehejte. Poté přidejte do mísy také jogurt a promíchejte. Nakonec do směsi přidejte suché ingredience, tedy mouku, polentu a prášek do pečiva. Vypracujte těsto, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady a nevznikne homogenní hmota. Nakonec opláchněte špenát a nastrouhejte nahrubo sýr podle svého výběru.

Shutterstock

Přidejte špenát i sýr do připravené směsi a míchejte, dokud se vše nespojí. Formu na biskupský chlebíček nebo jinou obdélníkovou formu vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů, těsto nalijte do formy a pečte chléb po dobu 40 minut. Upečený chlebíček nechte vychladnout na mřížce. Jestli chcete jeho chuť ještě zvýraznit a zlepšit, můžete ho podávat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Záleží ale pouze na vás. Zajisté ho zkuste i samotný, protože i tak chutná neuvěřitelně!

Reklama

Bonusový recept na tradiční buchtu jako od babičky

Máte chuť spíš na něco sladkého? Připravte si jednoduchou buchtu, která chutná jako od babičky. Výroba zabere jen pár minut a získáte vynikající dezert pro celou rodinu. Výsledek je velmi jemný a nadýchaný. Pro všechny fanoušky pudinku a tradičních receptů je jako dělaný. Zkuste ho, až budete mít chuť na sladké a zaručeně nebudete litovat.

Co budete potřebovat?

Na výrobu potřebujete jen běžné ingredience, které máte neustále doma v kuchyni. Jestli pravidelně pečete, všechno potřebné máte zajisté doma. K tomu vám postačí jen pár minut vašeho času a budete mít hotový úžasný dezert. Vlašské ořechy dodají těstu jedinečnou chuť a také trochu více struktury, což je u dezertů vždy velkým pozitivem. Proto je rozhodně nevynechávejte. Na výrobu těsta potřebujete:

  • vaječné bílky – 6 ks,
  • cukr – 200 gramů,
  • mouka – 2 lžíce,
  • mleté vlašské ořechy – 200 gramů.

Na krém:

  • vaječné žloutky – 6 ks,
  • cukr – 6 lžic,
  • vanilkový cukr – 1 balíček,
  • vanilkový pudink – 1 balíček,
  • mouka – 1 lžíce,
  • mléko – 1/2 litru,
  • máslo – 200 gramů,
  • moučkový cukr – 100 gramů,
  • smetana na šlehání – 200 ml.

Pracovní postup

Rozdělte si všechna vejce na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s cukrem, ořechy a moukou. Důkladně směs promíchejte, protože se musí těsto spojit dohromady. Pekáč nebo plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do něj těsto a upečte na střední teplotu. Špejlí se ujistěte, že je těsto hotové a potom ho nechte vychladnout. Mezitím si připravte lahodný, pudinkový krém. To bude druhá část tohoto vynikajícího dezertu podle tohoto receptu.

recepti-i-zdravlje.info

Na krém smíchejte v míse vaječné žloutky, vanilkový cukr, běžný cukr, pudink a lžíci mouky. Vše uvařte v mléce jako pudink. Můžete postupovat podle postupu, který najdete na obalu pudinku. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Tuto směs přidejte do vychladlého krému z pudinku. Vychladlý krém naneste na vychladlé těsto. Nakonec si vyšlehejte smetanu do husté hmoty a naneste ji na vršek dezertu. Úplně nakonec buchtu ozdobte podle svého, např. čokoládovými hoblinkami. Přejeme dobrou chuť!

Slané i sladké pochoutky si snadno připravíte doma

Na první pohled si můžete dnes všechno koupit v obchodě. Všichni se ale shodneme na tom, že je mnohem lepší si vše připravit doma. Nejen, že je to většinou levnější, ale také chutnější a zdravější. Přesně víte, co se v jídle nachází a co dáváte do svého těla. Proto je vždy dobré si hledat zajímavé recepty a ukládat si je na později, až budete mít chuť si něco upéct. Proto si nezapomeňte uložit tyto dva recepty. Brzy se vám budou hodit, až si budete chtít pochutnat na slaném chlebíčku.

Zdroj: recepti-i-zdravlje.info

Reklama