Redakce ProSvět.cz
9 ledna, 2019

Hřebíček je často opomíjené koření, které určitě všichni dobře známe. Jeho typické aroma si tak nějak automaticky spojujeme se svařeným vínem, které si dopřáváme nejen o Vánocích. I když se jedná o koření, kterému mnoho lidí nevěnuje příliš pozornosti, ve skutečnosti nám toho může hodně nabídnout.

Hřebíček má podobu kalichu s poupětem hřebíkovce kořenného a jeho původem jsou Molucké ostrovy. Využití nachází nejen při přípravě již zmíněného svařeného vína, ale často je přísadou celé řady sladkých pokrmu, přidává se i k masu nebo do rýže pro provonění. Za výrazné aroma vděčí silici.

Koření s desinfekčními účinky

Mluvíme-li o hřebíčku, mluvíme tak nejen o velmi výrazném druhu koření, ale zároveň i desinfekci s místně znecitlivujícími účinky. Jak jsme již napsali, tohle koření v sobě obsahuje silici, jejíž hlavní složkou je sloučenina známá jako eugenol - právě tahle sloučenina má lokálně anestetické účinky a často se používá v zubním lékařství.

Často se přidává do kloktadel, lidé na něho sází i tehdy, kdy je přepadne bolest zubu - tehdy se doporučuje na bolavém zubu hřebíček rozkousat, což je sice po chuťové stránce nic moc, ale mírnou úlevu vám to díky vlastnostem tohoto koření pravděpodobně přinese.

Co se stane, když smícháte hřebíček s alpou?

Možná vás zajímá, co se stane, když tohle koření smícháte s alpou, na což jsme se vás snažili upozornit již samotným názvem dnešního článku. Máme pro vás totiž skvělý tip, na který se budete moci spolehnout v případě, kdy vás bude sužovat nepříjemný kašel.

Vyrobte si sirup na kašel:

Smíchejte 60 ml alpy s 25 kousky hřebíčku, směsí protřepejte a následně nechte koření v alpě minimálně 24 hodin louhovat. Poté můžete podomácku vyrobený sirup užívat vždy před spaním - doporučujeme dávkovat po jedné kávové lžičce a co možná nejdéle nechat působit v ústech.

Sdílejte článek