Speciální marináda na zavařovaná cherry rajčata: Tajemství přípravy nejchutnější a voňavé pochoutky letošní zimy 2020

Ať už rajčátka sami pěstujete, nebo je kupujete v obchodě, měli byste alespoň jednou za život vyzkoušet, jak tato zelenina chutná naložená a zavařená. Konzervovaná cherry rajčátka jsou výborným doplňkem lehkého oběda nebo večeře zejména v zimních měsících, obsahují spoustu vitamínů a bez ohledu na to, jaký typ nálevu či ingrediencí zvolíte, vždy chutnají svěže. Pokud si chcete vyzkoušet připravit nakládaná zavařená rajčátka doma, můžete vsadit na tradiční recepty, nebo vyzkoušet následující netradiční postup pro výrobu pikantních rajčátek, která vás překvapí svou jednoduchostí a příjemnou chutí.

Jak zavařovat cherry rajčátka

Běžný způsob uchovávání rajčátek konzervací spočívá v naplnění vhodně velké sklenice nejdříve listy třešně a rybízu, pak plátky mrkve a cibule, přidá se bobkový list a sklenice se vyskládá rajčátky. Nakonec se celá směs přelije nálevem nebo marinádou a nechá se uležet. Takto uchovaná rajčátka mají specifickou nasládlou chuť a zároveň aroma ovocných stromů a keřů.

Cherry rajčátka trochu netradičně

Chcete-li vytvořit trochu jiný chuťový koncept, můžete vyzkoušet tento netradiční recept s marinádou vytvořenou z bazalky, česneku, máty a vlašských ořechů. Výsledné pikantní chuti takto naložených a zavařených rajčátek zkrátka neodoláte.

Čtěte také: Masový bochník nahradí klasické nezdravé uzeniny a salámy

Co budete potřebovat

Na tento recept si připravte:

  • 1 kg cherry rajčátek
  • 600 g vlašských ořechů
  • 10 stroužků česneku
  • ½ chilli papričky
  • 2 lžičky estragonu
  • 1 lžičku máty
  • 1 lžičku koriandru
  • 1 lžičku sušené bazalky

Jak rajčátka připravíte

Do mísy vložte nakrájené chilli, česnek a vlašské ořechy, přidejte trochu vody, dobře promíchejte a rozdrťte. Poté přidejte sušenou mátu a bazalku, estragon a koriandr a opět velmi pečlivě promíchejte a nechte stranou. Rajčátka dobře omyjte a naskládejte do je sklenic. Zalejte sklenice vroucí vodou, přikryjte je víčky a nechte 20 minut stát. Poté vodu vylejte, vyndejte rajčata do misky a oloupejte je. Mezitím naplňte sklenice marinádou a jablečným octem a doplňte horkou vodou. Sklenici zatřepejte a přebytečnou tekutinu slejte. Poté znovu vyskládejte do sklenice na marinádu oloupaná rajčátka, dolejte horkou vodou a zavařte.