Kdo by nemiloval pizzu? Jenže domácí příprava těsta na pizzu není nikterak jednoduchá, navíc je nutné nechat těsto dlouho kynout. Rodina však má hlad a čekat nechce. Co s tím? Nechte se proto inspirovat tímto jednoduchým receptem, který stojí rozhodně za vyzkoušení. Po tomhle jídle se totiž zapráší stejně rychle jako po pizze, oproti té je však příprava snadná, rychlá a těsto není třeba nechat kynout.
Ingredience
Pro přípravu této pochoutky si nachystejte:
- 10-12 plátků suché veky (příp. jiného bílého pečiva)
- 1 vejce
- 100 g smetany
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- 2 dl mléka
- 100 g klobásy
- 300 g mozzarelly
- kečup
- oregano
- sůl
- pepř
Příprava
Připravte si plech na pizzu o Ø 32 cm, pořádně vymažte olejem.
Čtěte také: Pesto za pár korun, přitom tak voňavé! Připravené z křenových listů chutná báječně!
Plátky veky naskládejte těsně jeden vedle druhého, aby byl celý plech dokonale vyplněný vekou (případně jiným zbylým bílým pečivem).
Do misky rozklepněte
vajíčko, přidejte smetanu, mléko, sýr a koření, dobře promíchejte.
Promíchanou směsí přelijte plátky veky.
Nakrájejte klobásu na tenké plátky a rozložte na těsto spolu s nadrobenou nebo na plátky nakrájenou mozzarellou. Posypte oreganem a dozdobte kečupem.
Nechte odstát připravený plech
s těstem alespoň 10 minut, mezitím si předehřejte troubu na 220 °C, vložte
do trouby a pečte 20 minut. Okraje po upečení musí být krásně zlatavé a
křupavé.
TIP: Chcete, aby byl korpus pevnější? Vložte mezi plátky veky ještě zbylé kousky veky nebo jiného pečiva, aby na plechu nezůstala žádná mezera!
Jakou kombinaci příště? S tuňákem nebo vajíčkem?
Stejně jako u pizzy se ani u tohoto jídla nemusíte bát experimentů a ingredience libovolně měnit podle toho, na co máte právě chuť nebo co je k dispozici. Základ zůstává vždy stejný, ale můžete přidat cibuli, rajčata nebo nadrobno nakrájenou papriku. Milovníci ryb ocení naopak kousky tuňáka, ale dobře se hodí k rajčatům také vajíčko, šunka nebo plísňový sýr.