Redakce ProSvět.cz
28 listopadu, 2018

Tiramisu je klasika mezi klasikami všech dezertů. Není tomu jen náhodou, tento recept si zamiloval snad úplně každý, kdo ho kdy ochutnal. My vám dnes přiblížíme, jak dosáhnout tohoto sladkého pokušení a budete mile překvapeni!

Tento dezert je skvělý na rodinné události, oslavy a podobně. Můžete jej připravit i do malých skleniček a podávat jen jako malou sladkou tečku ke kávě! A co je nejlepší, není na tom nic složitého.

Ingredience : 

  • 4 žloutky
  • 500 g Italského mascarpone
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany
  • 2 hrnky uvařené (silné!) kávy
  • rum

Jak na to? 

Ze všeho nejdříve si oddělte žloutky od bílků. Žloutky poté smíchejte s moučkovým cukrem a dejte vařit v páře. Cca po 15-20 minutách by měla pěna zhoustnout.

Hustou směs odstavte a nechte vychladnout. Později přimíchejte mascarpone.

Ve vedlejší misce si mezitím (co čekáte na vychladnutí) můžete ušlehat smetanu, kterou později také přidáte k žloutkům, cukru a mascarpone.

Připravte si mixér a vše dohromady promixujte.

Nyní následuje vaření kávy, do které poté přidejte rum. Vezměte piškoty, dejte je například do misky a zalijte je kávou s rumem, aby se hezky nasákly (ale nerozmočily!).

Vlhké piškoty potom vyskládejte na plech.

Piškoty potřete krémem z mascarpone atd. a pak přijde na řadu další vrstva piškotů, kterou opět potřete krémem.

Úplně nakonec můžete posypat kakaem.

A máte hotovo! 

Nyní jen dejte chladit do lednice, aby vše krásně drželo pohromadě.

TIP : Pokud chcete dělat tiramisu ve větším množství, doporučujeme vám dělat krém po menších částech, jelikož ve velkém množství vám krém nemusí dokonale ztuhnout.

TIP 2 : Tiramisu je také skvělé podávat v jednotlivých skleničkách, je to trochu časově náročnější, ale o to hezčí a estetičtější! Na oslavy jako dělané!

TIP 3 : Tiramisu je skvělé s čerstvým ovocem, pokud je tedy zrovna sezóna jahod, malin nebo borůvek - rozhodně je přidejte na talířek! Čerstvé ovoce dezert krásně odlehčí.

Přejeme vám dobrou chuť!

Sdílejte článek