David Hampl
27 listopadu, 2018

Pokud je surovina, která se v naší kuchyni používá velmi často, tak se rozhodně jedná o sýr. Má mnoho způsobů využití a jednou z takových je i sýrová omáčka. Možností, jak se dá konkrétně využít, je celá řada. My se podíváme na tu, která je spojena s tím, že ji připravíte na vaše těstoviny. Díky tomu si je doslova zamilujete a následně už nebudete nikdy chtít absolutně nic jiného.

Co budete potřebovat?

Začínáme soupisem ingrediencí, které budete potřebovat. Je jasné, co bude naprostým základem receptu. A tím je sýr. Pro dosažení potřebné chuti a také samotné konzistence však nelze zapomínat také na to, že budou potřeba i další věci. Které to jsou? Toto je jejich konkrétní výčet.

  • 60 gramů másla
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ½ lžičky hořčice
  • 0,5 litru mléka
  • 50 gramů mouky
  • 300 gramů sýru čedar
  • Sůl a pepř

Nejprve bešamel

Ten se u těstovin používá celkem často. Je typický třeba ve chvíli, kdy se připravují lasagne. Nutno však říci, že ho budete využívat také ve chvíli, kdy bude výsledkem domácí sýrová omáčka. Nejprve je třeba na pánvi rozpustit máslo, do kterého bude postupně přisypávána mouka. Tu lehce míchejte a vytvářejte tak tekutou jíšku. Nechte lehce opéci a potom přilijte teplé mléko. Vše nechte lehce provařit, což by mělo dojít do stavu, kdy bešamel bude trochu houstnout.

Přidejte také sýr

Dále je na místě do dané směsi přidávat také sýr. Čedar je možné mít nakrájený na kostičky, stejně jako je možné, aby byl nastrouhaný. My doporučíme druhou možnost, která zajistí lepší rozpuštění. Bešamel by měl být samozřejmě dostatečně teplý, což zajistí, že bude sýr rozpuštěný celkem rychle. Nezapomínejte také na neustálé míchání, aby se chutě propojili.

Dochuťte

Jakmile je sýr dostatečně rozpuštěný, je samozřejmě na místě, aby byla domácí sýrová omáčka ochutnána a následně aby byla také dochucena. K tomu použijte jak citronovou šťávu, tak k tomu nezapomeňte použít také sůl a pepř. Tím je v podstatě hotovo.

Podávejte se těstovinami

Je na vás, jaké těstoviny máte rádi. Tato sýrová omáčka se hodí v podstatě ke všem. Klasikou je těstoviny uvařit, omáčku na ně nalít a potom konzumovat. Druhou možností je vše ještě vložit do zapékací mísy a nechat pár minut v troubě na plný výkon, díky čemuž se vám podaří vytvořit zajímavou a hlavně také velmi chutnou krustu.

Sdílejte článek