Redakce ProSvět.cz
29 listopadu, 2018

Guláš je oblíbenou pochutinou zejména u mužů. Pochutnají si na něm ale také ženy. Existují různé druhy guláše – liší se už jen domácnost od domácnosti, ale také národ od národu. Znáte přece vyhlášený maďarský guláš, segedínský guláš a další druhy guláše pojmenovaných podle oblastí, ze kterých pocházejí, nebo kde se proslavili. Znáte ale východoevropský guláš Bigos nebo Bigus? Jeho zemí původu by mělo být právě Polskou.

Ingredience

• 400 g hovězího masa,
• 2 ks cibule,
• 2 ks rajčata,
• 1 kg bílého zelí,
• 1 ks mrkev,
• sůl a pepř podle chuti,
• olej (nebo sádlo) na smažení,
• petrželová nať.

Příprava

  1. Maso nakrájejte na větší kostičky. Kromě hovězího masa můžete použít také bůček nebo maso s vysokých žebírek.
  2. Ve větším hrnci rozpalte olej nebo sádlo. Opečte na něm maso dohněda. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a poduste je asi na 8 minut.
  3. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka, přidejte k masu a duste dalších 8 minut.
  4. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Rajčat oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte je ke směsi. Duste asi 5 minut.
  6. Zelí si nařežte na proužky, osolte je a promíchejte. Chvíli počkejte, mělo by pustit šťávu. Tuto šťávu můžete slít, zelí pak přidejte k masu a všechno duste asi jednu hodinu.
  7. Občas promíchejte, v případě potřeby podlijte vodou.
  8. Tradiční bigos se podává posypaný čerstvou petrželkou s topinkami z bílého i tmavého chleba. Je to ovšem na vás.
  9. Pokud byste se zajímali také o to, jaký nápoj k tomuto pokrmu podávat, pak se hodí vodka. Češi ale jistě sáhnou spíše po pivu.

Guláš Bigos – trocha historie

Tento polský druh guláše prý přivezl litevský kníže Vladislav Jagellonský. Ten guláš konzumoval během lovu a zamiloval si ho natolik, že se rozhodl podávat je také na svém dvoře. Nicméně i variant tohoto druhu guláše je nespočet, stejně tak jako našeho klasického českého guláše. Existují ale společné proměnné, které se v guláši vyskytují vždy – hovězí maso a zelí. Hotový guláš by měl mít lehce kyselou chuť s nádechem uzeného aroma.

Sdílejte článek