Tato famózní vajíčková pomazánka vás přesvědčí o tom, že lepší recept dnes neexistuje. Jednou zkusíte a potvrdíte, že jste lepší variantu nikdy v životě nejedli!

Pomazánky nemusíte kupovat jenom v obchodech. To ostatně ani moc nedoporučujeme, jelikož zde se velmi často setkáte s šizením surovin, stejně jako se setkáte také s celou řadou různých dochucovadel. Je proto mnohem lepší udělat si čas a něco dobrého si připravit doma. V tomto případě je to doslova famózní vajíčková pomazánka. Klasika, kterou zná téměř každý. A jak na její přípravu, aby vznikl výsledek, který si zamilujete? Podívejte se společně s námi.

Základní surovina je jasná. Co je třeba dále?

Hlavní surovina je v podstatě samozřejmá. Když je to vajíčková pomazánka, musí se jednat o vejce. Existuje celá řada různých receptů, kde se ostatní suroviny liší. Tento je však považován za ten nejlepší a tak ho doporučujeme vyzkoušet a následně buď potvrdit, nebo vyvrátit tento fakt. Co všechno je na jednu z nejlepších vajíčkových pomazánek na světě potřeba?

  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžičky hořčice

Sůl a pepř na dochucení

Jak vidíte, seznam ingrediencí je poměrně malý. Právě to dělá z této vajíčkové pomazánky unikát. Je jednou z těch, kde je kladený důraz hlavně na chuť základní suroviny, která není přebíjena mnoha dalšími ingrediencemi. Také je třeba říci, že se jedná o unikátní verzi proto, že je zde vyloučena klasická majonéza, místo které je zde použito právě zakysané smetany. Tu si mnoho lidí oblíbilo doslova do všeho.

Čtěte také: Připravte si chutný dezert po kterém nepřiberete, je zdravý a můžete ho jíst bez výčitek!

Vejce jsou základ

Vajíčková pomazánka se neobejde bez vajec, které je třeba si nejprve nachystat. A to tak, že jsou nejprve klasicky uvařena takzvaně na tvrdo. Potom je umístěte do nádoby s ledovou vodou, která zajistí nejenom to, že se budou moci lépe loupat, tak se zajistí i to, že budou dříve chladné a tak je budete moci začít používat. Když tedy konečně vystydnou, tak je můžete oloupat. Potom je nakrájejte na kostičky. Víme, že to není úplně snadné a výsledek nemusí být dokonalý, ale buďte si jisti tím, že se to v samotné pomazánce ztratí.

Přidejte další ingredience

Nyní už nastává chvíle na ostatní ingredience. Tedy primárně na cibuli nakrájenou pokud možno na jemno, dále na hořčici a také zakysanou smetanu. Toto vše smíchejte dohromady, dochuťte solí a pepřem a pomalu přidávejte k vajíčkům. Jelikož jsou jemná a křehká, buďte jemní, jelikož chcete zachovat určitou požadovanou konzistenci, kterou by měla vajíčková pomazánka pochopitelně mít. Pokud by konzistence nebyla ideální, je možné přidat ještě trochu zakysané smetany, nebo naopak ještě vejce. Podle toho, s čím je problém. Když ale poměr předepsaných surovin dodržíte, měl by být výsledek dokonalý hned na první pokus.

Nechte uležet. To je základ

Jakmile je ta nejlepší vajíčková pomazánka na světě hotová, je na místě nechat ji uležet. A to samozřejmě proto, aby se jednotlivé ingredience propojily a aby se tak zlepšila celková chuť. Ta bude i mnohem jemnější. Pomazánku proto umístěte do nádoby, přikryjte ji víčkem nebo folií a vložte ji do lednice. Doporučujeme ji zde nechat minimálně hodinu, ale když máte možnost nechat ji odpočívat 3 – 5 hodin, rozhodně chybu neuděláte. Teprve potom ji opět ochutnejte, případně dochuťte a uznejte, že je to jedna z nejlepších, co jste kdy jedli.

S čím podávat?

Možností je více než dost. Samozřejmostí je, že se k ní nejvíce hodí pečivo. Můžete jít cestou klasiky a zvolit chléb. Stejně tak můžete využít bílé pečivo v podobě rohlíkům, nebo v podobě různých bagetek. Také je možné využít ji třeba na přípravu různých jednohubek nebo chlebíčků. A jelikož se blíží Velikonoce, kde mají vejce hlavní roli, jedná se o zajímavý nápad, jak je můžete efektivně využívat.