Téměř každý dělá tuhle hanebnou chybu při přípravě okurkového salátu: Jen si pamatujte TENTO trik našich babiček, pokaždé uspějete!

Léto je čas salátových okurek, proto si dnes připomeneme recept na salát, který připravovaly už naše babičky. Okurky jsou totiž symbolem léta, dozrávají v červnu a je možné je sbírat po celé léto. Čerstvé navíc v horkých dnech osvěží a umí zahnat žízeň. Čerstvé jsou vhodné do salátů, protože tak chutnají ještě lépe, právě čerstvost je totiž základní předpoklad úspěchu okurkového salátu. Kupované totiž bývají povadlé, mohou být i hořké. Vhodné je proto pečlivě vybírat nebo si vypěstovat na záhoně vlastní. Cestě k perfektnímu salátu pak už nic nestojí!

Okurkový salát jako příloha

Horko k padnutí? Ideálním doplňkem oběda nebo dokonce jako přílohu lze použít osvěžující okurkový salát, který si zamilují děti i dospělí. Aby taky ne, naše babičky si vždy dávaly záležet, aby chutnal nejlépe, proto vybíraly jen čerstvé okurky, které doplňovaly čerstvými bylinkami, ideálně koprem. Příprava je k tomu nadmíru snadná, proto si ho vyrobte doma. K výrobě stačí několik ingrediencí, není proto třeba kupovat ani zálivku. Průmyslově vyráběné nechutnají dobře, děti pak takový salát nechtějí ani jíst. Naopak ten od babičky zmizí z mísy na stole hned.

Ingredience

Co budete na dokonalý okurkový salát potřebovat? Pro 4 osoby postačí připravit:

Čtěte také: Rodinný oblíbený recept na letní ovocný tvarohový koláč: Mlsáme ho i 3x týdně – můžete zkoušet s jakýmkoliv ovocem, stačí znát tento základní recept!

  • 2-3 salátové okurky (domácí bývají menší)
  • malou cibuli
  • svazek kopru
  • zakysanou smetanu
  • sůl a pepř

Příprava

Okurky omyjte, domácí není třeba loupat, kupované můžete oloupat. Nakrájejte okurky na plátky, dejte do misky a lehce osolte. Nechte odležet asi 15 minut, okurky pustí vodu, tu slijte.

Nakrájejte nadrobno cibulku a kopr. Přelijte poctivou kysanou smetanou, vhodnější je tučnější. Dochuťte solí a pepřem.

Salát je hotový, dejte ho ještě na chvilku chladit nebo rovnou podávejte.

Okurky jsou v létě ideální

Salátová okurka je pro letní období ideální z několika důvodů. Má takřka nulovou kalorickou hodnotu, navíc detoxikuje tělo a odvádí škodliviny z těla ven. Okurka je zdrojem mnoha vitamínů, hlavně řady B, nechybí ani C a také mnoho dalších minerálů (křemík, síra, mangan, vápní, draslík, bór). Navíc skvěle hydratuje, protože je tvořena až z 95 % z vody a okurky jsou také velmi vhodné při redukční dietě.

Přírodní diuretikum i kosmetický přípravek

Okurky jsou díky svému složení skvělým přírodním diuretikem a podporují vylučování moči a usazenin z těla, snižují také ukládání kyseliny močové, čímž se pomáhá kloubům a kosternímu aparátu. Velmi vhodné jsou také okurky pro pacienty se srdečními a ledvinovými onemocněními. Mají lehce projímavé účinky, pro eliminaci nadýmání je vhodné je pořádně žvýkat. Skvělá je také šťáva z okurek vzhledem k velkému množství obsaženého křemíku, který působí na zdravý růst a pružnost vlasů, pleťová maska z plátků okurek navíc pleť krásně rozjasní.