Tento koláč si Vás získá už jen svým vzhledem. Moldavská karamelová pochoutka od babičky, která chutná famózně!

Babička Negra – takto bizarně se jmenuje místní pochoutka z moldavské kuchyně. Podává se na svatbách, oslavách, křtinách, ale i během dětských prázdnin. Jednoduše vždy a všude, protože je kulinářským zážitkem, na který nezapomenete. Nevěříte? Takové nadýchané těsto jste v životě nejedli!

Co budete potřebovat?

  • 10 vajec
  • 300 g moučkového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 250 ml kefíru
  • 500 ml mléka
  • 25 ml vodky
  • 1 PL sody
  • 30 g másla
  • 2 PL strouhanky
  • 2 šálky polohrubé mouky

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Ve větší misce si prosejte mouku, prášek do pečiva a přidejte cukr. Přilijte slunečnicový olej a vše dobře promíchejte. Po promíchání pomalu přilijte kefír a po něm mléko. Nakonec vše vyšlehejte ručním šlehačem, aby v těstě nezůstaly hrudky.

V jiné misce si vyšleháme celé vajíčka. Za stálého šlehání je přilijte k těstu a na závěr přilijte vodku. Těsto by mělo mít tekutou konzistenci, přibližně jako těsto na palačinky. Na rozdíl od palačinkového, toto těsto je velmi pěnové a vzdušné.

Čtěte také: Této rodině nebyl osud pejska lhostejný a rozhodla se mu pomoci a tím ho zachránit. Netušila ale, co tento pes následně udělá. Rodina byla z jeho chování a z toho co udělal opravdu šokována. Proč?

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Přiměřeně velký pekáč si vymažeme máslem a vysypte strouhankou. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a pečte přibližně 1 hodinu a 45 minut. Pak teplotu snižte na 100 stupňů a pečte další 1 hodinu a 30 minut.

Mírně sladké těsto s příchutí karamelu si zamilujete. Rovněž jeho porézní strukturu, která z něj dělá doslova obláček v ústech. Podávejte s ovocem a šlehačkou nebo s jemným pudinkem.

Přejeme dobrou chuť!