Tento recept vonící dálkami si musíte zamilovat. Jedná se o typické turecké tortilly, které patří k místním národním jídlům. Jak vypadá autentický recept? Podívejte se a zkuste tuto pochoutku

Jak vypadá klasická tortilla, to jistě každý z vás ví. Nutno říci, že jednu variantu mají také Turci. Označuje se jako turecká tortilla a pokud jde o oficiální název, je to Bazlama. Ten si můžeme popsat jako turecký koláč, který je jedním z typických jídel této země. Pokud jste měli tu čest danou zemi navštívit a chcete si na tuto pochoutku zavzpomínat, tady je recept, který musíte stoprocentně vyzkoušet.

Zaujme skladba receptu i způsob přípravy

Uvidíte, že se skutečně jedná o recept, který se poměrně dost liší od řady těch klasických, které aktuálně znáte a které si doma připravujete. Poznáte to třeba na složení, stejně jako to poznáte na způsobu přípravy. Co je samozřejmostí, to je rozhodně fakt, že jakmile bude Bazlama ochutnána, zamilujete si ji.

Co budete potřebovat? Surovin je jenom pár

Bazlama je opravdu jednoduché jídlo, což dokládá také soupis surovin. Vlastně můžeme říci, že turecká tortilla vyžaduje jenom 4 suroviny a nic více. Pokud nevěříte, zde je jejich soupis, na kterém se o tom můžete přesvědčit.

Čtěte také: Zázrak v džungli: Děti přežily 40 dní po havárii letadla a s sebou nesou poslední slova umírající maminky

  • 400 g pšeničné mouky
  • 250 ml kefíru
  • 1 lžička jedné sody
  • Sůl

Přípravu těsta zvládnete snadno

Začínáme těstem, což rozhodně není nijak komplikovaná. Nejprve smíchejte suché suroviny, a to mouku, jedlou sodu a sůl. Následně už můžete přidávat kefír, který se do těsta postupně vmíchává. Snažte se především o to, aby se neobjevovaly hrudky, které by mohly celé vaše pokusy zhatit. Těsto by mělo mít celkem pevnou konzistenci a nemělo by se lepit. V případě potřeby proto doporučujeme použít i více mouky. Když je těsto hotové, nechte hop v chladu, ideálně třeba v lednici po dobu 15 minut odpočívat.

Nachystejte jednotlivé placky

Když je těsto odpočinuté, můžete ho vyndat z lednice. Nyní ho rozdělte na 5 pokud možno stejných částí. To proto, že z každé z nich vytvoříte placku, která je základem pro tureckou tortillu. Ideální je, když si pomůžete válečkem, který zajistí ten správný tvar, ale i výšku. Dále nezapomínejte ještě na jednu důležitou věc. do ruky si vezměte vidličku a po celém obvodu placky udělejte drobné díry. To proto, aby se kraje správně uzavřely.

Kde a jak připravovat?

Troubu u tohoto receptu můžete nechat vypnutou, jelikož Bazlama neboli turecká tortilla se připravuje klasicky na pánvi. Tu rozehřejte, ale nepoužívejte olej. K opékání totiž dochází výhradně na sucho. Placku dejte na pánev a pár minut opékejte. Potom ji otočte a to stejné udělejte z druhé strany. Potom stačí sundat s pánve, nechat chvíli vychladnout a Bazlama. Přejeme dobrou chuť a věříme, že si pochutnáte.