TIP na sobotní oběd: recept na kuřecí prsa se smetanovou omáčkou, špenátem, slaninou a žampiony

Toto jídlo je perfektní volbou pro bohatý a chutný oběd plný harmonických kombinací. Každý sousto nabízí explozi chutí, která potěší vaše chuťové buňky a udělá z obyčejného jídla nezapomenutelný zážitek.

Ingredience:

Kuřecí maso:

  • 1 polévková lžíce másla
  • 680 g kuřecího prsou bez kůže a kostí (4 menší kuřecí prsa nebo 2 velká kuřecí prsa rozpůlená)
  • sůl
  • ¼ lžičky citronového pepře
  • ¼ lžičky papriky

Smetonovo-špenátová omáčka

Čtěte také: Nadýchané sušenky s hořkou čokoládou jsou ideální k odpolední kávě

  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 280 g čerstvého špenátu
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • 160 ml nastrouhaného sýra mozzarella

Další ingredience:

  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 115 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 4 plátky slaniny (může být více)
  • 4 plátky sýra
shutterstock.com

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 stupňů C.
  2. Vymažte dno pekáčku máslem (použila jsem oválnou zapékací mísu
  3. Kuřecí prsa pořádně osolte ze všech stran, posypte citronovým pepřem a trochou papriky. Položte kuřecí prsa se stranou, kde byla kůže, dolů, do vymazaného pekáčku a pečte 15-20 minut při 190 stupních C.
  4. Jak připravit smetanový špenát:
    • Mezitím rozehřejte 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje na velké pánvi na středním ohni. Přidejte špenát a vařte 1 až 2 minuty pod pokličkou, dokud se špenát dokonale neohřeje a nezačne vadnout. Odstraňte z tepla. Přidejte nasekaný česnek a smetanu ke šlehání. Přiveďte k varu. Přidejte nastrouhaný sýr mozzarella a stále míchejte na silném ohni, dokud se sýr mozzarella nezačne tavit – asi 30 sekund. Snižte teplotu na mírnou a stále míchejte, dokud nezískáte krémovou omáčku – asi 30 sekund až 1 minuta. Osolte podle své chuti. Odstraňte z tepla.
  5. Příprava žampionů:
    • Na samostatné pánvi zahřejte 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje. Přidejte plátky žampionů a vařte na středním ohni 1-2 minuty, dokud žampiony nezkaramelizují. Žampiony nesolte, jinak by nezkaramelizovaly.
  6. Sestavení kuřecího masa:
    • Vyjměte kuřecí prsa z trouby (pekl jste je 15-20 minut). Na každé kuřecí prso naložte smetanovou omáčku, slaninu, připravené žampiony a natrhané plátky sýra. Pečte v troubě, bez přikrytí, dalších 15-20 minut, dokud není kuřecí maso propečené, uvnitř již není růžové a šťávy stékají čirá. Při posledních 2-4 minutách můžete zapnout gril, pozor však, aby se sýr nahoře nepřipálil.