David Hampl
21 května, 2019

Dort s sebou nese něco honosného a báječného, a často je spojován s narozeninami, oslavami, výročími a jinými podobnými událostmi. Je ovšem také spojován s přibíráním kilogramů a hlídáním váhy, a proto si ho většina lidí bohužel odpustí. Od teď už nemusí. Existuje řešení na výborný, zdravý a jednoduchý dort, který potěší opravdu každého. Stačí k tomu banán, tvaroh, vejce a chvilka času v kuchyni.

Doma svépomocí

Když zatoužíme po dortu, většinou navštívíme nějakou cukrárnu, kde si hotový dort koupíme nebo necháme udělat. Možností je také oslovit někoho známého, o kom víme, že fantastické dorty s radostí vyrábí. Co třeba ale, udělat si dort sami doma svépomocí? V případě větších a náročnějších dortů, to většina lidí vzdá a přenechá to zkušenějším. Tento dort ovšem zvládne doma upéct téměř každý a jeho příprava je opravdu jednoduchá.

Jednoduchý a lahodný dort

Tento výborný a nízkokalorický dort je vhodný pro všechny, kteří si rádi pochutnají. Nemusí se ho bát ani ti, kterým více řeší svou postavu. Nejedná se totiž o žádnou kalorickou bombu. Výhodou tohoto dortu je především krátká doba přípravy, nízký počet snadno dostupných surovin a výborná chuť, kterou si zamilujete. Důležité jsou především 3 základní suroviny:

  • banán
  • tvaroh
  • vejce

Vzhledem ke krátké době přípravy, si můžete dort upéct i jen tak během víkendu a zpříjemnit si rodinné chvíle, třeba u kávy. Doporučuje se dort podávat chlazený.

Ingredience

Příprava je opravdu jednoduchá a potřebné ingredience budete mít s největší pravděpodobností doma. V případě, že ne, stačí zaběhnout do nejbližšího obchodu s potravinami. Pro přípravu banáno-tvarohového koláče budete potřebovat:

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 5-6 banánů
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 vejce

Příprava a postup

Postup přípravy koláče je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. V mixéru důkladně rozmixujte tvaroh, a následně banány. V případě, že nemáte mixér, můžete banány a tvaroh rozmačkat (rozdrtit) vidličkou. Pozor, odděleně. Obě hmoty následně smíchejte a přidejte vejce a mouku. Tím si připravíte těsto. Je možné přidat trochu vanilky či jiného aromatického koření, ale to záleží na Vaši vlastní chuti. Doporučuje se také přidat do těsta například rozinky nebo oříšky. Ohlasy jsou na to výborné.

Mezitím si připravte formu na koláč. Formu vymažte důkladně máslem a lehce posypte moukou. Poté těsto naložte do formy a pořádně ho rozprostřete ať tím formu řádně vyplníte. Formu s těstem vložte do předem předehřáté trouby na teplotu 180° C. Doporučená doba pečení je 30 minut. Z8leží ovšem na každém, jak moc chce mít křupavou kůrku. Po vyndání z trouby nechte koláč vychladnout. Ideálně se podává chlazený s šálkem kávy či čaje.

Doladit si dle vlastní chuti

Máte raději sladší? Je možné, že se Vám po ochutnání bude zdát málo sladký. To vůbec nevadí. V tomto případě se doporučuje polít koláč karamelovým nebo kondenzovaným mlékem, které koláči dodá dostatečnou sladkost. Koláč sám o sobě má velmi jemnou a příjemnou vůni a dodatečná úprava může tuto jemnost zničit. A to by byla škoda, neboť jemná banánová chuť je něco, co dělá právě tento koláč tím, čím je.

Samotný recept si samozřejmě můžete změnit dle vlastních chutí a potřeb. Vhodnými variantami mohou být například různé druhy ořechů, sušeného ovoce, semínek, které přidáte do těsta. Doporučuje se také posypat koláč semínky či ozdobit nějakým vhodným rostlinným lístkem. Dokonce je možné posypat koláč strouhaným sýrem. Vznikne tak báječná chuť, kterou jistě oslníte ě překvapíte všechny své blízké.

Pečení banánů samo o sobě zní velmi zvláštně, ale výsledky mluví za vše. Rozhodně stojí za to, ho vyzkoušet. Určitě si na něm pochutnáte tak skvěle, jako třeba na výborném cheesecaku.

Sdílejte článek