Tohle si zamilujete! Jednoduchý recept na úžasně chutný, zdravý a nadýchaný dort. Je dokonale vláčný, se skvělou chutí ovoce. Až ho zkusíte, už nikdy nebudete péct jiný! Přesvědčte se o tom! -
Menu

Tohle si zamilujete! Jednoduchý recept na úžasně chutný, zdravý a nadýchaný dort. Je dokonale vláčný, se skvělou chutí ovoce. Až ho zkusíte, už nikdy nebudete péct jiný! Přesvědčte se o tom!

Dort s sebou nese něco honosného a báječného, a často je spojován s narozeninami, oslavami, výročími a jinými podobnými událostmi. Je ovšem také spojován s přibíráním kilogramů a hlídáním váhy, a proto si ho většina lidí bohužel odpustí. Od teď už nemusí. Existuje řešení na výborný, zdravý a jednoduchý dort, který potěší opravdu každého. Stačí k tomu banán, tvaroh, vejce a chvilka času v kuchyni.

Doma svépomocí

Když zatoužíme po dortu, většinou navštívíme nějakou cukrárnu, kde si hotový dort koupíme nebo necháme udělat. Možností je také oslovit někoho známého, o kom víme, že fantastické dorty s radostí vyrábí. Co třeba ale, udělat si dort sami doma svépomocí? V případě větších a náročnějších dortů, to většina lidí vzdá a přenechá to zkušenějším. Tento dort ovšem zvládne doma upéct téměř každý a jeho příprava je opravdu jednoduchá.

Jednoduchý a lahodný dort

Tento výborný a nízkokalorický dort je vhodný pro všechny, kteří si rádi pochutnají. Nemusí se ho bát ani ti, kterým více řeší svou postavu. Nejedná se totiž o žádnou kalorickou bombu. Výhodou tohoto dortu je především krátká doba přípravy, nízký počet snadno dostupných surovin a výborná chuť, kterou si zamilujete. Důležité jsou především 3 základní suroviny:

  • banán
  • tvaroh
  • vejce

Vzhledem ke krátké době přípravy, si můžete dort upéct i jen tak během víkendu a zpříjemnit si rodinné chvíle, třeba u kávy. Doporučuje se dort podávat chlazený.

Ingredience

Příprava je opravdu jednoduchá a potřebné ingredience budete mít s největší pravděpodobností doma. V případě, že ne, stačí zaběhnout do nejbližšího obchodu s potravinami. Pro přípravu banáno-tvarohového koláče budete potřebovat:

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 5-6 banánů
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 vejce

Příprava a postup

Postup přípravy koláče je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. V mixéru důkladně rozmixujte tvaroh, a následně banány. V případě, že nemáte mixér, můžete banány a tvaroh rozmačkat (rozdrtit) vidličkou. Pozor, odděleně. Obě hmoty následně smíchejte a přidejte vejce a mouku. Tím si připravíte těsto. Je možné přidat trochu vanilky či jiného aromatického koření, ale to záleží na Vaši vlastní chuti. Doporučuje se také přidat do těsta například rozinky nebo oříšky. Ohlasy jsou na to výborné.

Mezitím si připravte formu na koláč. Formu vymažte důkladně máslem a lehce posypte moukou. Poté těsto naložte do formy a pořádně ho rozprostřete ať tím formu řádně vyplníte. Formu s těstem vložte do předem předehřáté trouby na teplotu 180° C. Doporučená doba pečení je 30 minut. Z8leží ovšem na každém, jak moc chce mít křupavou kůrku. Po vyndání z trouby nechte koláč vychladnout. Ideálně se podává chlazený s šálkem kávy či čaje.

Doladit si dle vlastní chuti

Máte raději sladší? Je možné, že se Vám po ochutnání bude zdát málo sladký. To vůbec nevadí. V tomto případě se doporučuje polít koláč karamelovým nebo kondenzovaným mlékem, které koláči dodá dostatečnou sladkost. Koláč sám o sobě má velmi jemnou a příjemnou vůni a dodatečná úprava může tuto jemnost zničit. A to by byla škoda, neboť jemná banánová chuť je něco, co dělá právě tento koláč tím, čím je.

Samotný recept si samozřejmě můžete změnit dle vlastních chutí a potřeb. Vhodnými variantami mohou být například různé druhy ořechů, sušeného ovoce, semínek, které přidáte do těsta. Doporučuje se také posypat koláč semínky či ozdobit nějakým vhodným rostlinným lístkem. Dokonce je možné posypat koláč strouhaným sýrem. Vznikne tak báječná chuť, kterou jistě oslníte ě překvapíte všechny své blízké.

Pečení banánů samo o sobě zní velmi zvláštně, ale výsledky mluví za vše. Rozhodně stojí za to, ho vyzkoušet. Určitě si na něm pochutnáte tak skvěle, jako třeba na výborném cheesecaku.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte…

Sezóna čerstvých rajčat je v plném proudu a pokud i vy sami rajčata pěstujete, určitě už dokážete odhadnout, jakou budete mít…
RECEPTY

Grilovací sezóna začíná – tyhle věcí prostě musíte ochutnat. Zapomeňte…

Léto a přípravy na něj jsou v plném proudu. Někteří z vás už jistě plánují letní dovolené v zahraničí, jiní se zas bohatě…
RECEPTY

Neuvěříte, jak jednoduše si můžete udělat skvělý jablečný koláč. Pokud…

Česká republika je plná osob, které naprosto milují sladké a nedají na něj za žádnou cenu dopustit. Pokud se do…
RECEPTY

Jahodová mňamka pro děti i dospělé. Hromadí se vám doma…

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak je načase konečně si po roce zase udělat pořádný jahodový dezert plný tohoto…
RECEPTY

Nevíte, co s cuketou? Dejte sbohem klasickým polévkám, nebo populární…

Cuketa je pro mnohé trochu nepochopitelnou zeleninou. Nemá vlastně moc žádnou chuť, ale na její zpracování existuje tolik receptů, že…
RECEPTY

Dezert pro příští návštěvu už máte jasný. Budete překvapeni, jak…

Pokaždé, když má přijít návštěva, se trápíte se stejným problémem. Co upéct nebo připravit, aby to bylo chutné, rychlé, ale…