I když patříte mezi ostřílené pekařky, nebo zkoušíte svoje pekařské znalosti a vaši příbuzní a přátelé jsou „pokusnými králíky“, co se týče ochutnávek, tento recept na těsto využijete na pizzu, sladké koláče nebo čerstvé pečivo.

Recept není složitý, potřebujete jen několik surovin

Těsto ochutnejte hned poté, co ho vyrobíte a na první ochutnání poznáte, že už nebude péct z jiného. Mezi hlavní ingredience patří mléko, vejce, máslo a cukr. K dochucení budete potřebovat sůl, připravte si také pšeničnou mouku a kvalitní slunečnicový olej. Pokud budete z těsta připravovat sladký dezert nebo pečivo, přikupte vanilkový cukr. Jestliže z těsta budete dělat pizzu nebo sladké jídlo, cukr samozřejmě vynechte.

Nejdříve si ve 250 ml mléka rozpusťte 50 g kvasnic. Vedle si v misce rozpusťte 100 g másla, které přidejte do mléka a důkladně promíchejte. Přidejte půl hrnku cukru a tři celá vejce. Celou směs promíchejte. V jiné míse smíchejte 800 g mouky, do které přidejte vanilkový cukr, pokud bude těsto používat na sladké pokrmy. Smíchejte se směsí mléka a vajec, přidejte půl lžičky soli a trochu oleje.

Po promíchání všech surovin můžete začít připravovat těsto

Samotné hnětení těsta bude chvíli trvat, protože těsto musí být kompaktní. Budete potřebovat dostatečně velký sáček, do kterého těsto vložíte. Než to uděláte, vnitřek potřete rostlinným olejem. V sáčku by měl zůstat i po vložení těsta dostatek prostoru, protože díky kvasnici těsto nabyde.

Sáček pořádně utáhněte, protože se do něj nesmí dostat žádná voda. Poté ho dejte do hrnce se studenou vodou. Nechte ho stát jednu hodinu a podívejte se, jestli má těsto v pytlíku ještě místo. Pokud ano, můžete těsto ve vodě ještě chvíli nechat. Jestli místo není, je čas sáček z vody vytáhnout. Díky tomuto triku dosáhnete nadýchaného těsta, které se bude hodit na rohlíky i koláčky. Pokud budete pořádat oslavu a upečete dezert z tohoto těsta, každý, kdo ochutná, bude chtít recept.

Připravené těsto si můžete nechat v lednici i několik dní. Nejlepší ale bude, pokud z něj připravíte lahodné koláče nebo těsto na pizzu ihned, protože bude nadýchané a velmi chutné. Následné dezerty si můžete upravit podle vašich chutí, na těsto na pizzu se skvělé hodí rajčatová nebo smetanová omáčka. Koláče se nejčastěji plní mákem, povidly nebo tvarohem.

Sdílejte článek