Specialita, nad kterou budete slintat. To je závin, jehož recept je od Dóry Eszter Holdosi, která se o něj podělila. Určitě stojí za to ho vyzkoušet, protože si na něm pochutná celá rodina a hodí se také na party nebo dětskou oslavu. Jednou ochutnáte, a už nebudete chtít jiný dezert!

Když se peče ve velkém, tento recept se bude hodit – nakrmíte jím spoustu lidí!

Na přípravu dezertu si připravte:

  • 1,5 kg mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce tuku
  • 7,5 dkg droždí
  • Lžíci cukru
  • Vlažnou vodu
  • Velký plech na pečení

Droždí rozdrobte do vlažné vody a přidejte cukr. Smíchejte suroviny a posolte, ale dejte si pozor, těsto lehce přesolíte. Nesmí být ani slané, ani chutnat nesoleně. Hněťte opravdu pečlivě, aby se ingredience spojily dohromady. Poté nechte těsto odpočívat, klidně několik hodin, až trochu nabude. Následně ho rozdělte na čtyři stejně velké kusy a pomažte je tukem, aby těsto nezůstalo suché.

Nechte těsto ještě hodinu odležet, aby se s ním dobře pracovalo

Těsto by rozhodně nemělo vystydnout, proto hlídejte teplotu v místnosti. Při práci s ním by nemuselo mít takovou strukturu, jakou budete potřebovat a trhalo by se, což je u tohoto závinu nežádoucí. Pokud máte doma prostory, rozhodně ho roztáhněte na co nejtenčí tloušťku, aby i trochu prosvítalo. Posypte mákem, polijte rozpuštěným tukem a zakysanou smetanou, kterou smíchejte s vejce a cukrem – podle chuti.

Poté veškerý závin srolujte, vznikne dlouhá „šiška“. Pomocí nože poté můžete nakrájet na potřebný počet závinů. Pekáč si vymažte tukem, aby těsto nebylo suché ani při pečení. Péct je můžete najednou (proto velký plech), ale můžete také zvlášť.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a záviny pečte 30-40 minut, dokud nebude těsto zlatavé. Pak už stačí jen počkat, až závin vychladne a můžete si na něm pochutnat. Rozhodně nebudete své práce litovat!

Sdílejte článek