Uvařte si výborné lečo a schovejte si část i na zimu

Lečo si nejspíš pamatujeme od našich babiček, které ho připravovaly z čerstvé zeleniny. Tento zdravý pokrm je ale také výborný na zavařování. Když je léto v plném proudu, zavařte si pár sklenic do zásoby na zimu a vychutnejte si tento báječný pokrm kdykoliv budete mít chuť. Existují tři způsoby, jak lečo konzervovat.

Potřebovat budete buď sklenice, nebo místo v mrazáku

Prvním způsobem je uvařit lečo jen napůl a následně ho naplnit do sklenic. Skladujte ho na tmavém a chladnějším místě. Druhým způsobem je navrstvit do sklenice papriky a rajčata a poté je konzervovat namočením. Protože ve vlhku zelenina změkne, lečo se uvaří daleko rychleji než z čerstvých surovin. Třetím způsobem je zamrazení zeleniny a následně její uvaření. Tak si zachová skvělou chuť.

V prvních dvou metodách budete muset počítat s pořízením lahví a jejich skladováním, ve třetím případě je nutné uvolnit místo v mrazáku. A jak připravit výborné lečo? Je to jednoduché. Budete potřebovat:

Čtěte také: Plněné bramboráky, které budete chtít jíst znovu a znovu

  • 5 kg zelené papriky
  • 2 kg zralých rajčat
  • 1 kg cibule
  • 8–10 lžic oleje
  • 4–5 lžic mleté papriky
  • Sůl podle chuti

Jaký je postup?

Tento recept vám vystačí asi na deset sklenic. Množství samozřejmě můžete upravit podle potřeby a podle velikosti sklizně zeleniny. Nejprve očistěte a nakrájejte cibuli, omyjte papriky a zbavte je jadýrek. Rajčata rovněž omyjte a na několik vteřin je vložte do horké vody, aby šly snadno oloupat. Následně je nakrájejte na kousky. Cibuli poduste na oleji, až zesklovatí.

Přidejte červenou papriku, rajčata a zelenou papriku. Pokud se rozhodnete konzervovat prvním způsobem, poduste suroviny, než mírně změknou. Pak směs nalijte do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Tuk se začne usazovat nahoře, můžete ho sejmout a použít na přípravu masa. Do sklenic přidejte trochu konzervační látky, zavíčkujte je a zabalte po dobu 24 hodin. Po této době je uskladněte na chladnější a tmavé místo.