Už vás nebaví klasické cukroví? Vyzkoušejte úžasnou ořechovou roládu s čokoládou!

Čokolády není nikdy dost, a když se spojí s lehce pikantní chutí meruňkové marmelády a ořechy, je skvělý výsledek zaručen. Tento výborný dezert se dá samozřejmě péct celoročně (a uvidíte, že ho vaše rodina bude vyžadovat několikrát do roka), ale doporučujeme ho vyzkoušet jako novinku pro vaši vánoční tabuli. Mezi tradičními druhy cukroví jde o příjemnou a vítanou změnu, kterou vaši strávníci jistě ocení.

Chuť těsta ozvláštněte přidáním pomerančové kůry

Recept sestává ze tří částí. Nejprve připravíme těsto, potom náplň. Se třetím krokem, čokoládovou polevou, nemusíme spěchat, použijeme ji až po vychladnutí rolády. Na přípravu těsta budeme potřebovat:

  • 40 dkg mouky,
  • 10 dkg cukru,
  • 10 dkg tuku,
  • 1 vejce,
  • 1 lžičku strouhané pomerančové kůry,
  • 1 balíček sušeného droždí,
  • 1 dl vlažného mléka.

Mouku prosejeme do misky, přidáme cukr a sušené droždí a důkladně promícháme. Přidáme vejce, rozpuštěný tuk a pomerančovou kůru. Nakonec přilejeme vlažné mléko, promícháme a necháme 20 až 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.

Čtěte také: Vánoční desert s kokosovými vločkami, strouhanou čokoládou a skvělým krémem

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si ořechovou náplň

Nyní máme dostatek času pro přípravu náplně. Budeme potřebovat:

  • 30 dkg mletých vlašských ořechů,
  • 25 dkg meruňkového džemu,
  • 1 lžičku rumového aroma,
  • 1 čajovou lžičku medu.

Všechny ingredience dokladně promícháme a necháme v lednici, než bude připravené těsto. Po uběhnutí stanoveného času odpočinuté těsto rozdělte na dvě části, vyválejte, namažte připraveným ořechovým krémem a opatrně stočte.

Během pečení si můžete začít chystat čokoládovou polevu

Zapněte troubu, aby se předehřála na 180 stupňů. Zatímco se trouba zahřívá, nechte roládu odpočívat. Spojte ji špejlí na dvou místech, aby se nerozpadla, a pečte asi 20 až 25 minut. Připravte si zatím přísady pro čokoládovou polevu podle vašich preferencí. Můžete použít tu ze sáčku, případně rozpustit čokoládu na vaření s tukem. Polevu aplikujte až po důkladném vychladnutí rolády. Nechejte ztuhnout a můžete podávat.