Vánoční koření, které nejen příjemně voní, ale je také zdravé

Vánoce jsou spojeny nejen s tradičními pochutinami, jako je kapr s bramborovým salátem, vánočka či cukroví, ale také s používáním koření, které jinak během roku tak často nepoužíváme. Typickými příklady jsou skořice, hřebíček a zázvor. Tato koření s sebou přinášejí nejen krásnou vůni, ale také množství zdraví prospěšných účinků.

Skořice

Toto koření s nezaměnitelnou chutí i vůní bylo ceněno již v době středověku, kdy údajně tři sta padesát gramů skořice mělo stejnou hodnotu jako pět kilogramů stříbra. Již v té době se skořice využívala jako přírodní lék na kašel, chrapot a bolest v krku, neboť silice v ní obsažené mají na tyto potíže velmi pozitivní vliv. Mimoto má skořice blahodárný vliv také na snížení hladiny škodlivého cholesterolu, bolest kloubů či na odstranění plísňových infekcí. Jako prevence i lék na tyto potíže se doporučuje konzumace půl čajové lžičky skořice společně s medem. V neposlední řadě lze skořici v podobě éterického oleje využít k přípravě relaxační koupele.

Zázvor

Zázvor je nejčastěji konzumován v podobě čaje či se používá k dochucení omáček a polévek. Již po tisíciletí je znám svými skvělými antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Zároveň je bohatý na mnoho minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek či draslík, a vitaminů, například B1, B2, B3, C a E. Z hlediska jeho léčivých účinků pozitivně působí zejména na náš zažívací systém, pomáhá například s nadýmáním. Kromě toho ale také snižuje záněty, svalové křeče a migrénové bolesti. Zázvorový olej má blahodárné účinky také na pleť, neboť pomáhá oddálit proces jejího stárnutí.

Hřebíček

Kromě přípravy svařeného vína či vánočních perníčků se hřebíček hojně využívá také při výrobě parfémů. Toto koření má skvělé dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky, což ho činí účinným pomocníkem při problémech s ústní dutinou, zabraňuje vzniku paradentózy i zubního kazu. Analgetických a antiseptických účinků hřebíčku se využívá rovněž při bolesti v krku, má schopnost utlumit činnost nejrůznějších mikroorganizmů a tlumit lokální bolest. V neposlední řadě pomáhá při problémech se žaludeční nevolností, neboť zlepšuje sekreci trávicích enzymů.