Vánoční koření, které nejen příjemně voní, ale je také zdravé

Vánoce jsou spojeny nejen s tradičními pochutinami, jako je kapr s bramborovým salátem, vánočka či cukroví, ale také s používáním koření, které jinak během roku tak často nepoužíváme. Typickými příklady jsou skořice, hřebíček a zázvor. Tato koření s sebou přinášejí nejen krásnou vůni, ale také množství zdraví prospěšných účinků.

Skořice

Toto koření s nezaměnitelnou chutí i vůní bylo ceněno již v době středověku, kdy údajně tři sta padesát gramů skořice mělo stejnou hodnotu jako pět kilogramů stříbra. Již v té době se skořice využívala jako přírodní lék na kašel, chrapot a bolest v krku, neboť silice v ní obsažené mají na tyto potíže velmi pozitivní vliv. Mimoto má skořice blahodárný vliv také na snížení hladiny škodlivého cholesterolu, bolest kloubů či na odstranění plísňových infekcí. Jako prevence i lék na tyto potíže se doporučuje konzumace půl čajové lžičky skořice společně s medem. V neposlední řadě lze skořici v podobě éterického oleje využít k přípravě relaxační koupele.

Zázvor

Zázvor je nejčastěji konzumován v podobě čaje či se používá k dochucení omáček a polévek. Již po tisíciletí je znám svými skvělými antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Zároveň je bohatý na mnoho minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek či draslík, a vitaminů, například B1, B2, B3, C a E. Z hlediska jeho léčivých účinků pozitivně působí zejména na náš zažívací systém, pomáhá například s nadýmáním. Kromě toho ale také snižuje záněty, svalové křeče a migrénové bolesti. Zázvorový olej má blahodárné účinky také na pleť, neboť pomáhá oddálit proces jejího stárnutí.

Čtěte také: Jak poznáte, že do svého těla nemůžete dostat lepek?

Hřebíček

Kromě přípravy svařeného vína či vánočních perníčků se hřebíček hojně využívá také při výrobě parfémů. Toto koření má skvělé dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky, což ho činí účinným pomocníkem při problémech s ústní dutinou, zabraňuje vzniku paradentózy i zubního kazu. Analgetických a antiseptických účinků hřebíčku se využívá rovněž při bolesti v krku, má schopnost utlumit činnost nejrůznějších mikroorganizmů a tlumit lokální bolest. V neposlední řadě pomáhá při problémech se žaludeční nevolností, neboť zlepšuje sekreci trávicích enzymů.