Věděli jste, že jsou jablka tím nejlepším ovocem pro Vaše tělo, které můžete jíst?!

Víte, co se říká: Jedno jablko denně udrží doktora pryč. Tento běžný výraz pochází z roku 1866 a dnes si osvětlíme, proč je tomu tak!

Výživové statistiky

Servírovací velikost: 1 středně velké jablko se slupkou

  • 125 kalorií
  • 30 g sacharidu (10% DV)
  • 4,9 g dietní vlákniny (20% DV)
  • 22 g cukrů
  • 0,6 g proteinu (1% DV)
  • 0,053 mg riboflavinu (3% DV)
  • 116,6 IU vitamínu A (2% DV)
  • 0,072 mg vitamínu B6 (4% DV)
  • 0,51 mg vitamínu E (2% DV)
  • 5,5 ug vitamínu K (7% DV)
  • 10,6 mg hořčíku (3% DV)
  • 25,44 mg fosforu (3% DV)
  • 220,48 mg draslíku (5% DV)

Jaké jsou přínosy jablek pro Vaše zdraví?

Čtěte také: Pamatujete na doktorku Quinnovou? Při nedávném předávání cen všem vyrazila dech svým vzhledem. Dnes byste ji nepoznali

[hana-code-insert name=’google‘ /]Kromě výhodných účinků na cukr v krvi a proti zánětům, konzumace jablek také:

  • Snižuje „špatný“ cholesterol: Prokyanidiny v jablkách (typ flavonoidu) mají silnou antioxidační aktivitu a pomáhají snižovat lipidy s nízkou hustotou (LDL nebo „špatný“ cholesterol).
  • Pomáhá Vašemu srdci: Snížením cholesterolu vysoký obsah polyfenolů z časté konzumace jablek pomáhá také snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Chrání Vaší mysl: Vysoká hladina antioxidantů v jablkách může chránit před neurodegenerativními chorobami, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba, a zachovat výkon mozku.
  • Podporuje zdravé trávení: Polyfenoly z jablek a vláknina mohou také podporovat mikrobiologii ve střevech.

Jste připraveni na zásobu jablek? Zde je vše, co potřebujete vědět o výběru a přípravě jablek, ať už jsou čerstvé, sušené, nebo v tekuté formě!

Musím se starat o pesticidy?

Pesticidy se běžně používají při výrobě jablek, takže možná budete chtít oslovit organické verze. Mytí, vaření, loupání a odšťavňování může také odstranit některé zbytky pesticidů na jablkách. Pamatujte, že u dětí mohou mít pesticidy větší vliv na jejich zdraví.

Má druh jablka vliv na výživovou stránku?

Specifický obsah polyfenolů podporujících zdraví se liší podle typu (nebo kultivaru) jablek, jako je Braeburn, Honeycrisp, Empire nebo Golden Delicious. Nicméně všechny jsou skvělým zdrojem silných antioxidantů.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Je rozdíl mezi červenými a zelenými jablky?

Jablka obsahují zdravé živiny bez ohledu na jejich barvu. Nicméně, červená jablka mají více anthocyaninu, který může podporovat zdraví srdce a snižovat hladiny cholesterolu. Například jablka Red Delicious obsahují téměř pětkrát více anthocyaninů než jablka Granny Smiths. Red Delicious jablka mají také trochu více vlákniny, vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku a vitamínu K. U jablek Granny Smith se však prokázalo, že obsahují o něco více vitamínu A. Přesto jsou oba tyto druhy vhodné pro Vaše tělo z hlediska antioxidantů a dalších živin.

Mám jíst slupku?

Ano! Slupka jablka pomáhá odstranit důležité phenoly, neboť obsahuje výrazně více živin než dužina. Navíc tvoří téměř 10 % hmotnosti celého ovoce.

Mohu pít jen jablečný džus?

Konzumace celých jablke zasytí, poskytne vlákninu podporující zdraví (až 5 gramů na jablko!) a rostlinné antioxidanty, které pomáhají podporovat imunitní funkce. Jablečný džus na druhou stranu? Většina z nich je zdrojem přirozeně se vyskytujícího cukru („koncentrát z jablečné šťávy“) plus vody, čímž je vyšší v kaloriích. Navíc zpracování, které odstraňuje dužinu a ponechává jen šťávu, také snižuje množství antioxidantů, které skutečně z jablek můžete získat.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Poskytují zdravotní výhody i sušená jablka?

Ano! Vláknina nacházející se v jablkách – včetně sušených, neslazených typů – byla spojeno se snížením hladiny cholesterolu, což může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Hledejte produkty, které jsou neslazené a obsahují co nejméně konzervačních látek, abyste se ujistili, že získáte nejvýživnější druh sušeného ovoce.

Je prospěšný i jablečný ocet?

Vyroben z přidaných bakteriálních kultur a kvasinek, jablečný ocet je sladkokyselý ovocný ocet, který dokáže zvrátit vše od cukrovky až po růst hmotnosti. Pokud máte rádi jablečný ocet tolik, že ho používáte jako salátový dresink, pak je to správná volba! Ocet je způsob, jak při nulových kalorií zlepšit chuť mnoha potravin bez velkého zdravotního rizika.

Ale pokud ocet konzumujete ve větším množství pouze kvůli údajným zdravotním „výhodám“, věda říká, že alespoň prozatím to není ta správná cesta. Nejlepším řešením je konzumovat skutečná jablka, která Vám poskytnou všechny výhody, které potřebujete, abyste zůstali zdravými. Ocet je určen pro saláty, nikoliv jako doplňek stravy!