Vesnický řezník prozradil svůj vyhlášený arabský způsob na kebab-gyros špízy: Takovou dobrůtku si v nikde nekoupíte – musíte znát totiž tuhle ingredienci

Grilovat se dá v každé roční době, ale léto je této kratochvíli zaslíbené, protože si můžete užít setkání s přáteli a připravit báječné občerstvení každý večer. A co připravit o víkendu rodině a známým? Zkuste se inspirovat v kuchyních republik bývalého Sovětského svazu nebo v zemích, kde je příprava různých druhů kebabů velmi častá. Marinované grilované maso na špízu se totiž podává při slavnostních příležitostech i při běžné rodinné večeři. Přinášíme proto tipy na nejlepší marinády, které se hodí k jehněčímu, vepřovému nebo kuřecímu masu. K tomu recept na gruzínský způsob a jeden pro milovníky ryb!

Jehněčí špízy

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1,8 kg jehněčího masa
  • 200 g cibule
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml citronové šťávy
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku černého mletého pepře

Příprava

Maso důkladně omyjte, odstraňte kosti, přebytečný tuk nebo žíly. Nakrájejte na velké kusy o velikosti cca 5-7 cm a vložte do hluboké mísy.

Čtěte také: Recept na metrové řezy jako z cukrárny. Piškot, chuť i barva jsou famózní.

Oloupejte cibuli, jednu polovinu nakrájejte na kolečka, druhou polovinu najemno na marinádu.

Marinádu si připravíte smícháním cibule, oleje, citronové šťávy se solí a pepřem. Přelijte marinádou maso, dobře promíchejte a přikryjte pokličkou nebo víkem. Nechte odpočívat alespoň 2,5 hodiny při pokojové teplotě. Každý 30 minut ale dobře promíchejte, aby se marináda rovnoměrně rozetřela do masa.

Připravujte na jehle na grilu standardním způsobem, střídejte kousky masa s cibulí, pečte dozlatova, průběžně potírejte.

Vepřový kebab

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1,8 kg vepřového krku
  • 200 g rajčat
  • 2 cibule
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 1 lžičku mořské soli
  • 1 lžičku mletého černého pepře

Příprava

Maso omyjte, odřízněte přebytečný tuk, šlachy a žíly, nakrájejte na velké kousky. Rajčata dobře umyjte, na spodu proveďte křížové řezy, rajčata ponořte asi 1 minutu do vroucí vody a poté kůži sloupněte, nasekejte nadrobno.

Nasekaná rajčata dejte do hluboké misky a smíchejte s cibulí nakrájenou na půlměsíčky, osolte a přidejte maso. Přidejte papriku a znovu dobře promíchejte, nechte marinovat před grilováním 2-3 hodiny, poté napíchejte maso na jehly a grilujte standardním způsobem.

Gruzínský kebab

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 kg vepřového hrudí
  • 100 ml vinného octa z červeného vína
  • 4 cibule
  • sůl podle chuti
  • mletý černý pepř podle chuti

Příprava

Umyjte a nakrájejte hruď na kousky stejné velikosti.

Připravte si marinádu. Smíchejte nakrájenou cibuli na půlměsíčky, vinný ocet, osolte a opepřete. Maso dejte do hluboké nádoby, rozetřete marinádu a přikryjte, nechte 1-6 hodin marinovat (čím déle, tím lépe).

Maso napíchejte na špejle nebo jehly, grilujte ve výšce 10-15 cm nad uhlím bez otáčení. Nechte péct 15 minut každou stranu, nezapomeňte otočit.

Kuřecí špízy s ananasem do trouby

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 ananas
  • 100 ml kečupu
  • 100 ml sójové omáčky
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • 5 cm zázvoru
  • 1 polévkovou lžíci hnědého cukru

Příprava

V hluboké misce nebo nádobě smíchejte sójovou omáčku s kečupem, šťávou z pomeranče, cukrem a nastrouhaným zázvorem.

Omyjte maso a nakrájejte na stejně velké kousky, vložte do marinády, promíchejte a nechte uležet alespoň 30 minut.

Nakrájejte si ananas. Následně napichujte kuřecí maso střídavě s ananasem na vodou namočené špejle, případně na kovové jehly. Potřete slunečnicovým olejem a namísto grilu dávejte jeden špíz vedle druhého na pečicí plech.

Vložte do trouby předehřáté na 200°C na dobu 30 minut.

Lososové špízy

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500 g filetů z lososa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítku kopru
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžičku citrónové kůry
  • 2 lžíce hořčice
  • půlku papriky
  • 1 cibuli
  • sůl podle chuti
  • mletý černý pepř podle chuti

Příprava

Opláchněte kopr vodou, nasekejte a smíchejte s hořčicí, citronovou šťávou, kůrou, solí, pepřem a vylisovaným česnekem.

Vložte kousky lososa do marinády alespoň na 30 minut. Kousky masa napichujte na vodou namočené špejle nebo kovové jehly, střídejte s plátky cibule a papriky.

Pečte v troubě předehřáté na 200°C na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečte 15 minut, poté otočte a pečte dalších 15 minut.