Vesnický řezník prozradil svůj vyhlášený arabský způsob na kebab-gyros špízy: Takovou dobrůtku si v nikde nekoupíte - musíte znát totiž tuhle ingredienci -
Menu

Vesnický řezník prozradil svůj vyhlášený arabský způsob na kebab-gyros špízy: Takovou dobrůtku si v nikde nekoupíte – musíte znát totiž tuhle ingredienci

Grilovat se dá v každé roční době, ale léto je této kratochvíli zaslíbené, protože si můžete užít setkání s přáteli a připravit báječné občerstvení každý večer. A co připravit o víkendu rodině a známým? Zkuste se inspirovat v kuchyních republik bývalého Sovětského svazu nebo v zemích, kde je příprava různých druhů kebabů velmi častá. Marinované grilované maso na špízu se totiž podává při slavnostních příležitostech i při běžné rodinné večeři. Přinášíme proto tipy na nejlepší marinády, které se hodí k jehněčímu, vepřovému nebo kuřecímu masu. K tomu recept na gruzínský způsob a jeden pro milovníky ryb!

Jehněčí špízy

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1,8 kg jehněčího masa
  • 200 g cibule
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml citronové šťávy
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku černého mletého pepře

Příprava

Maso důkladně omyjte, odstraňte kosti, přebytečný tuk nebo žíly. Nakrájejte na velké kusy o velikosti cca 5-7 cm a vložte do hluboké mísy.

Oloupejte cibuli, jednu polovinu nakrájejte na kolečka, druhou polovinu najemno na marinádu.

Marinádu si připravíte smícháním cibule, oleje, citronové šťávy se solí a pepřem. Přelijte marinádou maso, dobře promíchejte a přikryjte pokličkou nebo víkem. Nechte odpočívat alespoň 2,5 hodiny při pokojové teplotě. Každý 30 minut ale dobře promíchejte, aby se marináda rovnoměrně rozetřela do masa.

Připravujte na jehle na grilu standardním způsobem, střídejte kousky masa s cibulí, pečte dozlatova, průběžně potírejte.

Vepřový kebab

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1,8 kg vepřového krku
  • 200 g rajčat
  • 2 cibule
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 1 lžičku mořské soli
  • 1 lžičku mletého černého pepře

Příprava

Maso omyjte, odřízněte přebytečný tuk, šlachy a žíly, nakrájejte na velké kousky. Rajčata dobře umyjte, na spodu proveďte křížové řezy, rajčata ponořte asi 1 minutu do vroucí vody a poté kůži sloupněte, nasekejte nadrobno.

Nasekaná rajčata dejte do hluboké misky a smíchejte s cibulí nakrájenou na půlměsíčky, osolte a přidejte maso. Přidejte papriku a znovu dobře promíchejte, nechte marinovat před grilováním 2-3 hodiny, poté napíchejte maso na jehly a grilujte standardním způsobem.

Gruzínský kebab

Pro 4 osoby budete potřebovat:

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
RECEPTY

Rozmazal na pekáč těsto a poté na něj položil rozkrojené…

Pokud vy a vaše rodina rádi mlsáte, máme pro vás skvělou zprávu. Připravili jsme si pro vás recept na neodolatelný…
RECEPTY

Téměř každý dělá tuhle hanebnou chybu při přípravě okurkového salátu:…

Léto je čas salátových okurek, proto si dnes připomeneme recept na salát, který připravovaly už naše babičky. Okurky jsou totiž…
RECEPTY

Božský krém na zdobení dortů či náplně do zákusku: Fantasticky…

Pokud vám už zase dochází nápady na pečení nebo výrobu něčeho sladkého, pak jste na správné adrese. Dnes vám představíme…
RECEPTY

Staročeský recept na tradiční chléb, který vydrží čerstvý a křupavý…

Kolik stojí kváskový chléb v supermarketu nebo přímo v pekařství? I vy si všímáte, jak ceny poctivého kváskového chleba rostou do…
RECEPTY

Pokud máte doma 1x balení cukrářských piškotů, marmeládu a zbytek…

Pokud vás opět honí mlsná, ale nevíte, čím byste ji zahnali, máme pro vás báječnou zprávu. Podle dnešního receptu, který…
RECEPTY

Minutkový dezert „co dům dal“: Stačí pár jahod a zbytek…

Máme tady léto a to znamená, že jahodová sezona je zde také. Jahody milují lidé po celém světě, protože se…