Výborné jablkové hory – JABLEČNÝ KOLÁČ

Těsto:  

  •               600 ghladká mouka
  •               250 gmoučkový cukr
  •               250 gmáslo
  •               3 ks vejce
  •               špetka soli
  •               1 bal.prášek do pečiva
  •               1-2 lžičkyzakysaná smetana

Náplň:   

  •                 12 ks menší jablka
  •                 2 lžícedětská krupice
  •                4 lžícemoučkový cukr a skořice

 

Čtěte také: Byla jsem trochu zmatená, když jsem viděla souseda, jak zapichuje do země staré deštníky. Když jsem ale viděla výsledek, nemohla jsem uvěřit svým vlastním očím!

  1. Jablka si očistíme, umyjeme, odstraníme jadérka a rozkrojíme na polovinu. Poklademe je na plech, který jsme si vystlali papírem a dáme je péct do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladnout.
  2. Ze surovin na těsto si zpracujeme hladkou hmotu, kterou si rozdělíme na polovinu. Každou část si rozválíme na pomoučeném vále.
  3. Těsto přendáme na plech, který jsme si vyložili papírem a posypeme ho dětskou krupicí. Poklademe jablka a posypeme skořicí a moučkovým cukrem. Uložíme druhé těsto a jemně ho přitlačíme kolem volných míst mezi ovocem.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 40 minut. Necháme vychladnout a vrch ozdobíme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!