Výtečný makový a ořechový závin: tradiční chuť v každém soustu


Recept na Makový a Ořechový Závin:

Těsto:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 50 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 250 g másla

Maková náplň:

  • 300 g máku, rozinky
  • 100 ml rumu
  • Citronové slupky
  • 300 g cukru
  • 150 ml vody
shutterstock.com

Ořechová náplň:

  • 300 g ořechů
  • 300 g cukru
  • 150 ml vody
  • Pomerančové slupky

Postup:

  1. Rozpusťte cukr ve vlažném mléce, přidejte droždí a vytvořte kvásek. Přidejte žloutky a rozpuštěné máslo.
  2. Směs vmíchejte do mouky a vypracujte těsto. Nechte 30 minut odpočívat.
  3. Připravte makovou náplň: smíchejte cukr s vodou, přidejte rum, citronové slupky a mák.
  4. Pro ořechovou náplň smíchejte cukr s vodou a pomerančovými slupkami, přidejte ořechy.
  5. Rozdělte těsto na čtyři části, rozválejte a naplňte makovou nebo ořechovou směsí.
  6. Posypte rozinkami (pouze na makový závin).
  7. Potřete vejci a žloutkem. Pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů Celsia po dobu 40-45 minut.
  8. Po upečení nechte závin vychladnout a podávejte. Vychutnejte si krásně křehký závin s náplní podle vašeho výběru!