Využijte úrodu jahod naplno a připravte si domácí kompot

Sezóna čerstvých jahod je bohužel velmi krátká a přitom toto ovoce všichni milujeme. Jistě chcete svou úrodu ze zahrady zužitkovat naplno nebo si uchovat zakoupené jahody z trhu i na další měsíce. Jahodový kompot vám vydrží až do zimy, využijete veškeré zásoby jahod a zároveň si vychutnáte jejich jedinečnou chuť i po mnoha měsících. Jak ho připravit?

https://www.zinoti.lt/

Co budete potřebovat?

Na tři litry jahodového kompotu potřebujete jen 500 gramů omytých jahod bez zelené stopky. K tomu přidejte 2 ½ litru vody a 180 gramů cukru. Nic jiného nepotřebujete. Díky tomu budete mít jistotu, že ve vašem kompotu není žádná chemie a vychutnáte si přírodní chuť bez konzervantů a dalších chemikálií. Jestli máte doma malé děti, bude vás tohle jistě zajímat nejvíce.

https://www.zinoti.lt/

Pracovní postup

V první řadě uvařte vodu a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Očistěte a opláchněte všechny jahody. Připravte si sklenice. Nesmí být poškozené. Poté je důkladně sterilizujte, stejně jako víčka. Využít k tomu můžete páru, troubu nebo mikrovlnnou troubu. Sterilizujte také nůž z nerezové oceli. Víčka sterilizujte v horké vodě. Jahody by měly být zralé a podobné velikosti.

Čtěte také: Domácí rybí salát? Tenhle s krabími tyčinkami chutná delikátně!

https://www.zinoti.lt/

Až budou jahody čisté a okapané, vložte je do sklenic a zasypte cukrem. Nůž se širokou čepelí položte na hrdlo sklenice, čepel spusťte dovnitř a zalijte vroucí vodou až po okraj. Nůž zajistí, že se sklo nerozbije vlivem vysoké teploty vody. Potom sklenice zavřete a zkontrolujte, jestli dobře těsní. Sklenice důkladně protřepejte. Zakryjte sklenice dekami. Po 12-16 hodinách je rozbalte a nechte sklenice vychladnout. Potom je přesuňte na chladné místo, kde je budete skladovat.

https://www.zinoti.lt/

Jak můžete ještě zpracovat jahody?

Kromě kompotování můžete využít k uchování jedinečné chuti jahod také mrazák. V první řadě se snažte je využít čerstvé do koláčů, knedlíků, smoothie, bublanin nebo koktejlů. Až potom z nich můžete udělat kompot, džem nebo šťávu. Skvělým způsobem je také zmražení jahod. Zamrazit je můžete ve formě dřeně, zmrzliny, sorbetu nebo zmrazte celé plody.

https://www.zinoti.lt/

Zdroj: zinoti.lt