Vyzkoušejte japonskou třívrstvou buchtu!

Na přípravu této buchty budete potřebovat cca 2 hodiny a 20 minut a již trochu předchozích zkušeností s pečením. Jednoduché vrstvení může být pro začátečníka trošičku náročnější, nicméně rozhodně se není čeho bát. Tento koláč je výborný, proto není divu, že v Japonsku je vyhlášený podobně jako Sachertorte ve Vídni. Pojďme si nyní připravit nejvyhlášenější japonskou buchtu (Japonci ji označují jako „dort“, nicméně u nás v České republice si jako dort představujeme něco trochu jiného).

Ingredience

  • 1 hrst cukru moučka,
  • 1 špetka soli,
  • 375 ml mléka,
  • 1 lžíce studené vody,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 90 g mouky,
  • 90 g másla,
  • 90 g cukru krystal,
  • 3 ks vejce.

Příprava:

  1. Hned na začátku si rozehřejte troubu – postačí vám 150 °C.
  2. Žloutky vyšlehejte s  cukrem krystal a lžící vody. Konečná směs by měla mít světle žlutou barvu.
  3. Do takto zbarvené směsi postupně a velice pomalu, za stálého míchání, přilévejte rozpuštěné (ale studené máslo).
  4. Poté do směsi vmíchejte i prosátou mouku. Vše pořádně promíchejte, aby se vytvořilo hladké těsto.
  5. Toto těsto ještě ochutíme vanilkovým extraktem a za stálého míchání přidáme i mléko.
  6. Mícháme a šleháme tak dlouho, dokut těsto nebude nadýchané (lehce pěnivé).
  7. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Opatrně je vmíchejte k těstu.
  8. Hrudky v těstě vůbec nevadí – naopak!
  9. Tuto směs nalijte do kulaté, máslem vymazané formy.
  10. Pečte 50 minut.
  11. Výsledná buchta bude mít zlatohnědý vršek, který posypeme moučkovým cukrem.
  12. Na první pohled budete mít pocit, že se jedná o klasickou buchtu, něco ve stylu bábovky. Avšak po rozkrojení se vám ukážou tři vrstvy tohoto dortu!